субота, 2. новембар 2019.

Ученици Математичке гимназије у Студеници



   25-26 откобра у Светој царској лаври манастиру Студеница одвијала се посета ученика Математичке гимназије из Београда.
   Преко 70 ученика и професора у студијском и поклоничком путовању поводом јубилеја 8 векова Српске православне цркве ишло је путем Немањићких манастира важних за овај јубилеј. Поред манастира Студенице посетили су манастир Жичу, Петрову цркву, манастир Ђурђеве Ступове и Сопоћане.
   Математичка гимназија је школа од посебног националног значаја за Републику Србију, образује младе у области природних наука, а њени ученици одликују нашу земљу највећим медаљама на светским олимпијадама из математике, физике и информатике.
   Ученици су радосно учествовали у богослужењима манастира, од којих је најважнија света Литургија у суботњи дан 26. октобра. На Светој Литургији коју је служио игуман свете обитељи архимандрит Тихон, са саслужењем јерођакона Паладија и манастирског братсва, обављено је литургијско крштење двоје младих људи.
   Kрштење је обављено по древном обичају погружењем у воду, а Лазар и Kристина су се на Светој Литургији причестили Светим Христовим Тајнама. Светом причешћу приступило је много ученика школе. После доручка ученици су обишли најважније објекте манастирског комплекса, а као водич јерођакон Паладије је откривао лепоту светиње и бираним речима говорио о најважнјем српском светитељу Сави. Свети Сава је био добар ђак, веома образован у разним наукама, зналац многих језика, науке Божије, теологије, али и медицине. Он је, као и сви православни, знао да образовање вреди само ако помаже у узрастању у вери у Бога и ако се стави у службу Богу, ближњима и свом народу.
   Kао уздарје на све добијено и доживљено у Студеници вероучитељ је у име школе манастиру поклонио монографију школе са жељом да се веза између Математичке гимназије и Студенице продуби у будућности. Ова дивна посета значи веома много свима који су у њој учестовали.

   извор: www.facebook.com

Нема коментара:

Постави коментар