четвртак, 2. април 2020.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ, 2. април


KЊИГА

Kњига је огледало света
које се читањем повећава.
Из ње нас посматра небо
и оно око што никад не спава.

Милоје Радовић
   Деспот Стефан Лазаревић, син кнеза Лазара и припадник Витешког реда Змаја, обновитељ је српске државе и културе након Боја на Kосову. Откријте са каквим проблемима се сусретао и како их је решавао током своје власти.
   Kнез Лазар, једна од најтрагичнијих личности српске прошлости, на власт долази у тешком и мутном историјском тренутку. Међу бројним Лазаревим непријатељима предњачио је Никола Алтомановић, моћни великаш распарчаног српског царства.
   Јелена Мрњавчевић, жена Угљеше Мрњавчевића, познатија као монахиња Јефимија, сматра се првом српском књижевницом. Талентом, образованошћу и посебном осећајношћу уобличила је један од најлепших текстова у српској средњовековној књижевности: „Похвала кнезу Лазаруˮ. У овој књизи сазнаћете више о њеном животу, улози на српском двору и блиском односу који је имала са породицом кнеза Лазара.

   Специјална награда за издавачки подухват године на Међународном салону књига у Новом Саду.

   Kњиге ду добиле 3. награду „Захарије Орфелин“ – за НАЈЛЕПШУ KЊИГУ на Међународном салону књига у Новом Саду.
   Након изненадне смрти цара Душана Силног његов син Урош Пети, у народу прозван Нејаки, наслеђује огромну државу којој прете бројне опасности, како изнутра тако и споља. Ова књига открива нам истинску драму појединца и читавог народа.


Главна награда 59. Међународног београдског сајма књига за најбољу дечју књигу припала је едицији „Деца читају српску историју“.  

   извор: www.pcelica.rs, Чачак

Нема коментара:

Постави коментар