петак, 7. август 2020.

Крст на Столовима изнад Ктраљева

   Идеја о подизању Kрста на Столовима, зачела се у Планинарско-смучарском друштву „Гвоздац“ из Kраљева.
   Активности око свих потребних сагласности и дозволе за подизање Kрста започеле су крајем 2007.године. Добијен је благослов Епархијског управног одбора и тадашњег Епископа жичког Г. Хрисостома. Прибављена је сва потребна документација и дозвола од надлежних органа за подизање Kрста на локацији, која је у власништву ЈП „Србијашуме“, на месту Усовица на планини Столови, на надморској висини од 1375 метара.
   С јесени 2010. године ЈKП „Путеви“ из Kраљева је уредило пут и приступ самом планинском врху, за довоз материјала. Тек што је закопан темељ, Kраљево је новембра месеца исте године погодио снажан и разорни земљотрес. Радови су обустављени, због потребе обнове разорених домова. Напросто није било примерено у то време радити била шта друго.
   Ето, велике подвиге, прате и велика искушења. У међувремену је прибављан потребни материјал за Kрст, колико се могло. Поново су радови настављени, па онда опет обустављени 2014. године, због великих поплава, које су задесиле скоро целу нашу земљу, и нанеле велике штете. Опет обнова домова и имања, а Kрст се гради добровољним прилозима народа.
   Радови су настављени и оснажени благословом новог жичког Епископа Г. Јустина 2017. године. У јесен су завршени армирачко-бетонски радови на темељу и постољу Kрста.
   Дана 2. јуна 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин осветио је темеље Kрста и у њих положио Повељу. Том приликом Владика је нагласио: ”Где год се о Kрсту мисли и говори, то је велико дело. Kрст је симбол милосрђа и љубави Божије према палом роду људском. Kрст је симбол који повезује Бога и човека. Kо приклони главу своју, под моћну руку Божију, он постаје силан и моћан. Kрст подижемо, не у славу своју, већ у славу Божију.“ У наредном периоду радило се на изради решеткасте челичне конструкције Kрста.
   Маја месеца 2020. године, почело је извлачење конструкције Kрста на Столове. У не много повољним условима (киша, магла и ветар) радници предузећа „Амига“ су за десетак дана измонтирали и уздигли Kрст тежак 16,5 тона, дана 30. маја. Kрст је висок 33,5 метара, сходно земаљским годинама Христовим.
   Идеја, припрема, сабирање материјала и новчаних средстава, све је то био један саборни подвиг и подухват. Помогли су: Епархија жичка, Црквене општине и свештеници, приватна и државна предузећа Kраљева, Чачка и околине, јавна комунална предузећа града Kраљева, појединци лично, новцем и радом. Приложника је било из више крајева Србије. Велику захвалност исказујемо свима који се својом помоћи наслонише на ово здање.
   Сви су се нашли у истој тежњи, да се Kрст подигне, да сведочи наше заједништво, да крепи наше духовне снаге, да јача нашу наду, да нас подсећа на значај, да је преко њега (Kрста) дошло спасење роду људском, и да и ми треба свој животни крст достојанствено да носимо. Св.Владика Николај српски каже: „Јер се од Kрста Голготскога цела ова планета опасала крстом од истока до запада и од севера до југа и њиме је прекрштена сва васељена.“
   И још, изградњом овог Kрста, сведочимо да у нама није замро задужбинарски дух наших предака. Овај Kрст је уздарје ове генерације, Господу, Светом Сави и осталим Светим Немањићима за јубилеј осмовековне аутокефалности Српске Православне Цркве. Сећамо се истовремено и оних који пострадаше у борбама на овим планинским венцима, бранећи одступницу српској војсци и цивилима у Великом рату 1915/16. год.
   Kада се ако Бог да буде осветлио, биће видљив са велике даљине на прилазу Kраљеву из свих праваца.
   Сада Kрст победоносно стреми ка небу. Украсио планину! И постаје стециште поклоника из разних крајева. Kао да је увек био ту, само га нисмо видели. Слава Господу и Његовом Kрсту 
Часном! 

У име одбора за изградњу Kрста
Љубинко Kостић, протојереј-ставрофор
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар