четвртак, 4. новембар 2021.

Владика Николај поново у својој школи

У част јубилеја Светог Владике Николаја, Епархијски одбор за веронауку и Друштво за неговање традиције и културе ваљевског краја, под покровитељством Града Ваљева, креирали су изложбу фотографија, употпуњену текстуалним садржајима, која приказује житије највећег Србина после Светог Саве, алумнисте ове угледне образовне установе.

      „Мученик је Свети Владика био овде на земљи. Они који знају његов живот, знају и његов плач чести. Знају његово јецање љубостињско за време рата. Знају Немци, непријатељи ондашњи наши, шта је за њих значио Владика Николај. Та је уста требало ућуткати…“ , запис великог му савременика Аве Јустина Ћелијског… Јединог, чије срце и глас нису устукнули пред земаљским силницима да о Лелићком Златоусту проговори и принесе му молитву у ћелијској светињи, у годинама у коме је његово свето тело за дом имало туђу земљу. Мученик оних дана у којима је слављен сумрак разума и човечности. Огањ вере, корифеј добре наде, источник љубави… За земаљског живота светитељ и просветитељ.
      У Ваљевску гимназију дошао је по савету учитеља Михајла Ступаревића, крај ког је научио прва слова у школи манастира Ћелије. Попут већине ондашње младе српске интелигенције, учио је и за школовање зарађивао служећи по кућама имућних варошана. Његова ревност и љубав према књизи учиниле су га једним од најбољих ученика ове школе, а потом и одликашем у београдској богословији и докторандом универзитета у Берну (теологија) и Женеви (философија). Зналац светских и богословских наука, полиглота, даровити писац и беседник кроз ког је српска душа у веку за нама говорила. Мисионар, пастир и молитвеник за све и свја чему је Творац постојање наменио. Све ово и понешто још доноси данашњим гимназијалцима ова сјајна изложба, коју су осмислили и поставили секретар Епархијског одбора за веронауку јереј Далибор Чкојић и председник Друштва за неговање традиције и културе ваљевског краја Маринко Лугоња. Да се у част јубилеја Светог Владике Николаја – 140 година од рођења, 65 од престављења Господу и 30 од преноса његових моштију у родни Лелић ваљевски гимназијалци поуче и подсете на важне тренутке из живота великана, који је у раним годинама ове, данас надалеко чувене школе, седео у њеним клупама.
   Поставка ће у гимназији бити наредних месец дана, а након тога ће обићи једну по једну ваљевску школу, како би се сви данашњи ђаци провели кроз различите догађаје из живота Владике Николаја, који нас данас молитвено заступа.

               извор: www.eparhijavaljevska.rs

Нема коментара:

Постави коментар