четвртак, 13. август 2015.

Свети владика Николај, ЗНАЦИ СНАГЕ

ВЕРА У БОГА знак је снаге, духовне, интелектуалне и моралне; вера у Бога знак је снаге а не слабости. Безверје је знак слабости.

ПОКАЈАЊЕ је знак снаге а не слабости. Јер се покајањем човек обнавља и препорађа те тиме постаје снажнији. Непокајаност је знак слабости, и води у трулеж, као све што се не обнавља.

МОЛИТВА је знак снаге а не слабости. Вера без молитве је као телефон у кући без жице, без везе, и без разговора. Молити се само људима, а не молити се Богу знак је слабости.

МИЛОСРЂЕ је знак снаге а не слабости. Милосрђе уноси у душу милосрдног светлост, радост и спокојство. Иза милосрдног стоји Бог, неисцрпан поверилац. Немилосрђе је знак слабости, и раслабљава човеку тело и душу немиром и страхом.

СЛОГА У ДОБРУ знак је снаге. Неслога у добру као и слога у злу знак је слабости.
ПОСМАТРАЊЕ СВЕТА, живота и свих догађаја у светлости Божјег Промисла, знак је снаге. А посматрати све то у мраку случајности знак је слабости и одводи лудилу.

ПОСТ је знак снаге а не слабости. Пост је увод у сва светла јунаштва. Страх од поста или избегавање поста је знак слабости.

РОДОЉУБЉЕ је знак снаге а не слабости. Неродољубље је нешто неприродно и лажно; извраћеност ума и срца, као и бетверство. Неродољубље је знак слабости.

СЛАВЉЕЊЕ СВЕТАЦА БОЖЈИХ знак је снаге, јер то је слављење најславнијих. Неслављење светаца Божјих знак је слабости, јер се замењује слављењем неславних и слабих пред лицем Божјим.

ПРИЧЕШЋИВАЊЕ Христом знак је снаге а не слабости. Јер ако се сједињује са Најснажнијим, свакако биће снажнији. Непричешћивање Христом знак је слабости јер одводи човека у друге ниже везе и савезе, који га чине слабијим.
   Ово је одговор наш онима, који по незнању или злоби говоре да Хришћанство а нарочито Богомољство, означава слабост.

Нема коментара:

Постави коментар