четвртак, 20. август 2015.

Настављена археолошка ископавања Градине на Јелици

   Пре неколико дана настављена су археолошка ископавања Градине на Јелици које води Филозофски факултет у Београду под руководством професора др Михаила Милинковића, а уз финансијску подршку Минстарства културе и информисања Републике Србије.
   Радови се врше око горњег града и већ на самом почетку дошло се до занимљивих налаза који су дати на конзервацију у Народни музеј  у Чачку.
   Напомињемо да су недавно завршени архитектонски и конзерваторски радови на великој каменој грађевини при врху Градине на коме се сада налазе четири конзервирана објекта, међу којима су и остаци ранохришћанске цркве.
   Предвиђено је да радови трају до краја августа.
   Иначе, током досадашњег истраживања као најважнији су се показали остаци из 6/почетка 7. века. (рановизантијски период), када је на овом месту изнова подигнут утврђен град, и из раносредњовековног (оквирно 7.-8./почетка 9. века) периода. Градина привлачи пажњу љубитеља старина и истраживача од 1843. г., чиме представља једно од најраније познатих археолошких налазишта у Србији. Археолошка ископавања на овом месту почињу 1984. г. и са прекидима трају до данас, под руководством проф. др Михаила Милинковића, професора Филозофског факултета Универзитета у Београду.

   извор: ozonpress.net

Нема коментара:

Постави коментар