понедељак, 19. јун 2017.

Семинар „Интегративни приступ у верској настави“

   Са благословом нашег Епископа жичког господина Јустина, у организацији Епархије жичке, у манастиру Студеници, 17. јуна 2017. године,  за вероучитеље Епархије жичке одржан је акредитовани стручни семинар под називом „Интегративни приступ у верској настави“.
Аутори и реализатори програма су: доц. др Владан Таталовић (Катедра за Свето писмо Новог завета- Православни богословски факултет у Београду), доц. др Србољуб Убипариповић (Катедра за литургику – Православни богословски факултет у Београду) и Снежана Павловић, дипломирани андрагог, саветник у предшколском и основном образовању и саветник за верску наставу у школи. Циљ семинара је јачање капацитета и професионалних компетенција наставника.
                                                
   Сабрање је почело јутарњом молитвом и Светом  Литургијом. Након Литургије и послужења које нам је подарило манастирско братство, чије гостопримство је било предивно, почели смо са радом.
   Прво предавање је одржао доц. др Србољуб Убипариповић на тему „Богослужење као покретач креативности и иновације“. Тема открива креативни и иновативни приступ који сам процес учења види као облик богослужења. Савремена технологија у припреми и реализацији наставе омогућава боље разумевање уметности и стваралачких процеса који доприносе духовном и културном развоју друштва.
  Уследио је  кратки предах, где смо имали прилику да добијемо благослов и чујемо лепу реч од архимандрита Тихона, игумана ове свете обитељи. После овог духовног и телесног окрепљења наставили смо са радом.
   Госпођа Снежана Павловић је реализовала предавање на тему „Интегративна настава и међупредметне компетенције ученика“. Тема је представила значај и важност примене интегративног приступа у курикулуму кроз повезивање различитих активности и садржаја. Међупредметне компетенције се огледају у комбиновању знања, вештина и ставова који омогућавају интеграцију у различите социјалне контексте и мреже, укључујући и оне које сада не познајемо. Ово предавање је својим присуством увеличао и отац Тихон.
   Након предавања уприличен је и  заједнички  ручак где нам се обратио отац Новица Благојевић, координатор за верску наставу у нашој Епархији.  Потом су верочитељима подељене  епархијске похвалнице за децу. Уз међусобне поздраве, у касним поподневним сатима, учесници су се упутили својим домовима ношени утисцима и пре свега  благословом нашег Светог манастира.

Јелена Драгојловић, вероучитељ у Ушћу и Студеници
извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар