среда, 30. јул 2014.

Цркве у Драгачеву: ЦРКВА СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ, РТИ


На дан када наша Света Црква прославља Светог пророка Илију, 2. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у селу Рти код Гуче, уз саслужење архимандрита студеничког Тихона, шест свештеника и четири ђакона

   Том приликом освећена је новодигнута црква брвнара посвећена Светом пророку Илији. После свете Литургије и ломљења славског колача Владика је одржао пригодну беседу у којој је верни народ подсетио да је спасење једино могуће у заједници Тела Христовог, тј. Цркви. Овом приликом епископ Јован уручио је ктитору храма Миленку Костићу из Чачка високо одликовање Српске Православне Цркве, орден Светога Саве првог степена.
   Истог дана епископ Јован посетио је и цркву Светог великомученика  Пантелејмона у Котражи, чији је ктитор такође Миленко Костић. У овом месту Владика је посетио и цркву Светог великомученика Георгија.
   У поподневним часовима епископ Јован је осветио крст за нову цркву у Лучанима. Честитајући ове радове Владика је  пожелео Божји благослов да се започето дело и доврши: - И у најтежим временима, када све пада у заборав, памте се светилишта и чувају у сећању докле и сам човек постоји, истакао је Владика.
Извор: Епархија шумадијска
Панорама доњих Ртију(центар села

Источна страна цркве. У позадини Голубац (732 м)



Јовиша М. Славковић, ДОЗИВИ И ОДЗИВИ ЗВОНА,, СТУДИО ЗА ДИЗАЈН, Чачак. 2013.


Звоно цркве у Костићима, тешко је 100 кг(најтеже звоно у Србији, тешко девет тона, налази се у манастиру Милешева). Ово звоно, пореклом из Грчке, је поклон Духовног хуманитарног фонда црквене општине у Прељини, чији је посредник Милош Р. Славковић

Нема коментара:

Постави коментар