недеља, 11. октобар 2015.

Илустрована Библија за децу

   Свето писмо или Библијс је збир књига које су у различитим периодима састављали Божји свети људи надахнути Светим Духом. Преко тих људи, који су записивали Реч Божју у Свето писмо, Бог је открио себе и показао људима који је смисао и циљ њиховог живота. Како до тих истина човек никада својим моћима не би могао доћи, Свето писмо се другачије зове Библија, што значи Књига над књигама или Књига изнад сваке друге књиге.
   Библија је састављена из два главна дела, Старог завета и Новог завета. Они заједно дају целокупну причу о Божјој творевини, човековом одступању од Бога и Божјем плану спасења света и човека.
   Шта је спасење и зашто је оно важно за нас?
   Када је Бог створио Адама и Еву, они су живели у рају у савршеној заједници са Њим. Бог је желео да човек вечно живи са Њим у радости и љубави. Међутим, Адам и Ева су одступили од Господа, тако да су и они и њихови потомци постали робови греха, смрти и сатане. Упркос Адамовом и Евином греху, Бог није престао да воли њих и њихове наследнике. Почео је полако да открива план по коме сви људи могу бити спасени од греха, смрти и сатане, поучавајући их како да живе и на који начин да се припреме за дан доласка Спаситеља света. О том плану спасења говори нам Свето писмо.
Evro-Giunti, Београд, 2015.
   Први део тог плана јесте Стари завет - савез, споразум Бога са Јеврејима који је склопљен преко Аврама, Исака, Јакова и Мојсија. Живећи по овом споразуму, људи су се припремили за долазак Спаситеља света. Када се навршила пуноћа времена, Спаситељ света, Син Божји, дошао је у свет и постао човек, склопивши са човеком Нови завет. Као што су се људи, живећи по Старом савезу, припремали за долазак Спаситеља света, тако се и сада, живећи по Новом завету у заједници са Господом Исусом Христом, припремају за вечни живот препун неописиве радости. Делић те радости можемо осетити и сада, уколико свој живот испунимо љубављу према Богу, свим људима и целокупном свету који нас окружује. Темељ такве љубави налази се у Цркви и то у Светој литургији у којој Богу приносимо сами себе и читав свет и у којој нам Бог дарује отпуштење грехова и живот вечни. Садржај Свете литургије, свих њених молитава и песама преузет је з Светог писма, па можемо да кажемо да је Света литургија препевано Свето писмо.
 Читајући Свето писмо, налазимо поуке за сва животна питања и дилеме. Зато је Свето писмо кадро тужног обрадовати, палог подићи, грешног позвати на покајање, безнадежном пробудити наду, огрезлог у мржњу напунити љубављу. Једном речју, у Библији, односно Светом писму Старог и Новог завета има више одговора него што читаво човечанство може поставити питања, јер је Библија одгонетка свих загонетки света и живота.
   Ова својства Библију чине драгоценом књигом за сваки узраст, како за одрасле, тако и за децу и омладину. Она је угаони камен и најтврђи темељ хришћанске духовности, културе, уметности и књижевности, али и целокупне европске и светске културе. Библија је стожер људске историје, основа и незаобилазни приручник за схватање и разумевање човековог постанка и трајања, смисла и циља у времену и у вечности. Основ је и извориште хришћанске вере и морала, стална и неисрпна инспирација и надахнуће хришћанског живота, рада и стваралаштва сваке врсте. Она је најпоузданији путоказ и оријентација у свим животним дилемама и недоумицама, потпора и ослонац у свим животним тешкоћама и недаћама, и то у свим временима и за све нараштаје, а посебно за генерације које долазе,
   Библија је најчитанија књига на свету. Више од две хиљаде година људи не престају да је преписују и преводе на све језике света, па је тако до данас Библија преведена на преко 2.500 језика, док је штапана у неколико милијарди примерака.
   У времену које је пред нама желимо да и ову Библију кроз речи и илустрације што више приближимо души и срцу, духовном и телесном виду младих генерација које су у потрази за истинским и непролазним вредностима које воде у вечни живот.
   Илустрована Библија за децу најбољи је пример како кроз кратке текстове и илустрације можемо деци и младима сликовито описати и дочарати највише вредности које нам Библија казује. Учинити Библију приступачном деци и омладини јесте наша света дужност. Потврду овога видимо у речима Христовим: Пустите дјецу нека долазе мени и не браните им; јер је таквих Царство Божије. Заиста вам кажем: Који не приме Царства Божијег као дијете, неће ући у Њега (Јеванђеље по Марку, 10, 14-15).
   Надамо се да ће и ова Илустрована Библија која је пред нама помоћи да наша деца, а и ми стрији, читајући и гледајући илустрације из Старог и Новог завета, спознамо љубав Божју и осетимо како нас Бог воли и благосиља када живимо вером, надом и љубављу.
   Нека је благословен издавач ове свете књиге и нека су благословени њени читаоци.
   С Божјим благословом,

Јован, епископ шумадијски

Нема коментара:

Постави коментар