понедељак, 12. децембар 2016.

МАНАСТИРИ - ИЗВОРИ ЉУБАВИ И СВЕТЛОСТИ

ДРУГАЦИ, ГУЧА, НОВЕМБАР, 2016.
Магдалена

   Као што се извори претварају у реке и свима дарују воду, тако су манастири извори љубави и светлости на Земљи...Из тако огромне даљине, градови и њихове светлости уопште се не виде, али и из највеће удаљености виде се светлости манастира. У њима се кроз векове непрестано чува сећање на најплеменитије монахе - светитеље и њихова добра и чудесна дела. Зато су манастири ризнице најлепших прича на свету. Када одеш у посету манастиру, замоли их обавезно да Ти испричају једну од монашких  прича о љубави, вери и доброти.

Сашка
Николина

ВЕЛИКИ МОНАСИ НАЈСЛИЧНИЈИ АНЂЕЛИМА

   Од свих људи најсличнији су нама анђелима они који се моле за сва друга бића, који су Господу на свему захвални, и који се боре за правду и Љубав. А међу њима најбројнији су монаси.
   Монаси углавном живе повучено, далеко од великих градова, у манастирима. Обично на неком усамљенијем месту у шумама и брдима, они саграде цркву, а у круг око цркве кућу за себе и за своје госте која се зове конак.
   Они се намерно повлаче од гужве и галаме како би у миру могли да се моле: Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме грешног...
   Као и свештеници и монаси, такође, служе службу Божју. Али, за разлику од свештеника, монаси се одричу мале породице, жене и деце, јер толико воле људе да их све осећају као своју породицу и с тога Бога свакодневно моле да помогне свима; а себе сматрају најмањима од свих.
   Старешина манастира зове се игуман. Монаси га слушају као свога оца и пред њим немају тајни, поверавају му кад нешто погреше, а он их саветује како да постану бољи.
   Око манастира налази се манастирско имање и ту они неуморно раде и тако живе од свога рада.
   Поред мушких  постоје и женски манастири. У женском манастиру живе монахиње са својом игуманијом.


Невена Витошевић, МАЛИ АНЂЕО, хришћанска почетница, Драганић, Београд, 2003.
Александра
Александра

Манастир Жича, ВАСКРС
Александра

Манастир Вазнесење, Овчар Бања

Нема коментара:

Постави коментар