уторак, 20. децембар 2016.

Никољдан у манастиру Никоље

   Храмовна слава никољске обитељи данас је прослављена Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Епископ жички г. Јустин уз саслужење игумана манастира Вазнесење архимандрита Тимотеја, настојатеља манастира Раче протосинђела Германа и протођакона Александра Грујовића. Сабрање су увеличале сестре манастира Благовештење, Јовање и Успење, као и братство манастира Свете Тројице. Боголужење је појањем улепшао хор ,,Вазнесењски“ из Чачка.
   Након прочитаног јеванђелског зачала, Епископ је поучио своју паству. Честитао је славу речима: ,,Данас сви славимо и данас је најмолитвенија Србија, данас се име овога светитеља разлеже по читавој нашој отаџбини, а молитве приводе милост Божију на нас“. Говорећи о животу и чудима Светог Николаја, Преосвећени је нагласио да је светитељ ,,ризница у којој су врлине пројављене“ и да су чуда о којима читамо у житију величанствена, па стално испитујемо како то да у једном човеку буде толика благодат. Ако добро сагледамо ,,и ми смо изабрани, Господ на вратима срца нашега стоји, куца да га примимо у себе“.
   Епископ је пресекао славски колач и благословио жито, а потом причестио болесну игуманију Евпраксију и монахињу Теодору. У наставку су сви приступили трпези љубави. Пригодном беседом присутнима се обратио протосинђел Давид.

                                                                     
   Сестринство манастира Никоље
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар