четвртак, 12. октобар 2017.

ШТА ЈЕ ВЕРА?

   “Ко не прими царства божијега као дете неће ући у њега”

   Вера је одговор човека на обећања и могућности које Бог даје. Вера значи гледати у новорођенче, а видети Творца који га је створио. Вера значи ходати на киши и знати да ће сунце засјати поново. Вера је суочење са распећем и сазнање да то није последње поглавље живота.
   Вера има сијамског близанца који се зове љубав. У ствари, ако љубав није повезана са вером, она је мртва.
   Вера прима, а љубав даје.
   Вера се гаји, она расте од молитве и учења речи Божије. „Вера, дакле, потиче од проповеди, а проповед бива Христовом речју“ (Римљанима 10, 17).
   Свети апостол Јован пише: „Ово је победа која је победила свет: наша вера. Ко је тај што побеђује свет, ако не онај који верује да је Исус Син Божији?“ (Прва Јованова 5, 4-5).
   Вера је поверење у реч Божију, баш као што се верује научнику када вам каже да је сунце деведесет два милиона миља далеко од земље, мада ви сами то нисте измерили. Вера значи поклонити се Божијем откровењу. „Ако већ примамо људско сведочанство, Божије сведочанство је веће, а ово је Божије сведочанство – да је сведочио за свога Сина... Ко не верује Богу, начинио га је лажом, јер није веровао у сведочанство којим је Бог сведочио за свога Сина“ (Прва Јованова 5, 9-10).
   Вера значи рећи, али и мислити: „Верујем да ћу видети доброту Господњу на земљи живијех. Господ је видело моје и спасење моје; кога да се бојим?
   Господ је крепост живота мога; кога да се страшим?“ (Псалам 27, 13 и 1).
   Вера не наступа супротно разуму, већ га надилази. Вера је полагање живота и ризиковање свега у залог да је Исус Син Божији и Спаситељ света.
   Вера не значи само веровати у постојање Бога и ставити свој живот у Његове руке; вера је знати да Бог не само да постоји, већ и брине.
   Вера је рука која прима благослов.
   Вера прима оно што Бог даје, не као оно што заслужујемо, већ као дар милости Његове.

   извор: Каленић, бр. 5 (Дечија страна), 2017.

Нема коментара:

Постави коментар