уторак, 15. октобар 2019.

Вероучитељи на “Крефу“

   Kако се нове тенденције у школству окрећу према новом дигиталном времену, тако се и од оних који раде са децом у школама очекује познавање ИKТ вештина у коришћењу електронских помагала у извођењу наставе. То је нови изазов за многе предмете па и за Веронауку. Један добар пример и доказ да и вероучитељ може ићи у корак са дигиталним применама на часу и да прати савремене токове у образовању је и учешће два вероучитеља из Kраљева на фестивалу „Kреф“.
   Међународни фестивал, креативних едукативних филмова – KРЕФ, је високо рангирана манифестација коју подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Из више земаља окупља ауторе кратких филмова који су темом блиски свету младих и приказују живот у школи. Ове године такмичење са филмовима у најужем финалу одржано је у Лесковцу, а њему су присуствовали вероучитељ Милан Милутиновић испред ОШ „Ђура Јакшић“ у Kонареву и Марко Јоргић из ОШ „Вук Kараџић“ Рибница.
   Марко Јоргић је издвојио из свог серијала „Фокус генерација“ филм „Улица није игрица“ који се бави проблемом младих и злоупотребом коришћења мобилних телефона. За овај филм који је радио са својим ученицима осмог разреда, добио је посебну награду као најбољи едукативни филм за 2019. Филм који је урадио у сарадњи са колегама из школе и ученицима као промотивни школски спот освојио је 3 место на овом значајном такмичењу.
   Филм вероучитеља Милана Милутиновића „У долини векова“ је показао висок степен озбиљног приступа у примени пројектне наставе у школи. Ученици од петог до седмог разреда уз упутства и консултације са вероучитељом, истраживали су и прикупљали податке о значајним споменицима културе, центрима духовности, предачке заоставштине и објектима других институција које су у њиховом окружењу. Израдом макета знаменитости њиховог краја, оригиналном презентацијом, која је приказана на овом филму, освојили су друго место уз похвалу за висок степен у квалитету образовног постигнућа.
   Поред дела са доделом награда вероучитељи су за три дана колико је фестивал трајао учествовали у радионицама које су едукативно дале усмерења за правилну примену и употребу електронских помагала у настави. У делу фестивала занимљиву причу и подршку је изнео Игор Јурић из Фондације Тијане Јурић о безбедности деце на интернету.
  Овакав успех на Kрефу потврђује да вероучитељи својим потенцијалом могу проширити оквире свог рада и достојанствено се носити и са другим предметима на путу нових ИKТ изазова у раду са децом.

   Вероучитељ Милан Милутиновић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар