недеља, 13. септембар 2020.

Образовање је основни приоритет сваког друштва које жели развој


ПОРТА ХРАМА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА, Гуча

"...У својој Посланици...патријарх је нагласио да је 'образовање основни приоритет сваког друштва које жели духовни развој и материјално напредовање људи' и изложио улогу Породице, Цркве и школе у васпитању деце...

   Свети Синод Румунске Православне Цркве прогласио је 2020. годину посебном годином пастирског старања о родитељима и деци. Овом иницијативом и родитељима и деци помаже се да негују узајамну љубав у породици и да веру и образовање вреднују као главна светла живота у друштву.
   Образовање је основни приоритет сваког друштва које жели духовни развој и материјално напредовање људи. У развоју истинског образовања за живот, Породица, Црква и школа позвани су да деци понуде помоћ неопходну за њихов развој и лично и заједнички, по савету мудрог цара Саломона: 'Чувај, сине мој, заповест оца својега, и не остављај науке матере своје. Привежи их себи на срце за свагда, и спучи их себи око грла. Kуда год пођеш, водиће те; кад заспиш, чуваће те; кад се пробудиш, разговараће те;
   Јер је заповест жижак, и наука је видело, и пут је животни карање које поучава' (Приче Соломонове 6,20-23).
   У свету обележеном индивидуалистичким и световним идеолошким тенденцијама, које слабе породично јединство и друштвени мир, неопходно је неговати стабилну везу и плодну сарадњу Породице, Цркве и школе.
   У Породици и у Цркви физички и духовни родитељи позвани су да децу науче љубави према Богу и ближњима, пријатељству, солидарности, марљивости, великодушности и захвалности, да их подстакну да открију радост игре и знања, али и лепоту природе и румунске културе.
   У школи се цене професори који предају различите образовне дисциплине када ученицима нуде мотивационо, активно и креативно учење. Поред знања потребног за полагање државних испита, добра школа учи децу и младе да негују слободу и одговорност, али и да познају румунске и европске духовне и културне вредности.
   Због пандемије, почетак ове школске године одвија се у веома отежаним условима због потребе заштите индивидуалног и колективног здравља. Због тога се, посебно у школи, мора пажљиво пазити на поштовање правила здравствене заштите ученика и наставника.
   Kао и претходних година, почетком ове нове школске године парохије ће и надаље помагати ученицима из угрожених породица набавком школског прибора...
   Поводом почетка школске 2020-2021. године молимо се Богу да заштити све ученике, родитеље, наставнике и професоре, да им подари добро здравље и изобилну помоћ, мир и радост, како би њихов рад био благослов за породицу, школу и за читав румунски народ!
   У поруци свим ученицима, родитељима и наставницима основног и средњег образовања Његово Блаженство румунски патријарх Данило низвео је свој патријарашки благослов на почетку нове школске 2020-2021. године.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар