среда, 23. септембар 2020.

Свештени Синод Грчке Цркве одобрио нове уџбенике о религији

             

   На свом заседању 3. септембра  2020.г. Свештени Синод Грчке Православне Цркве одобрио је нове уџбенике о „Религији“, написане 2018. године по новом наставном програму. Програм и сами уџбеници били су предмет снажне дискусије у црквеним круговима, што је довело до протестних маршева оних који се нису сложили са променама. Увек критични митрополит пирејски Серафим чак је ствар упутио Врховном управном суду, који је пресудио у корист жалбе. На крају, упркос живахним дискусијама и жељи многих архијереја да не праве значајне промене у организацији и садржају наставног материјала, нови уџбеници су представљени пошто су наишли на подршку наставника и родитеља.
   За почетак ове школске године нови годишњи састав сталног Свештеног Синода (са мандатом од 1. септембра до 31. августа следеће године) одобрио је нове уџбенике, који су незнатно измењени у складу са препорукама Врховног управног суда.

   У међувремену, у августу је Министарство просвете и вера објавило услове под којима ће ученици моћи да одустану од похађања овог предмета. У уредби се наводи да је предмет „Религија“ обавезан за све ученике у оба степена школског образовања и да се предаје по одобреним програмима. Ученици који нису православни хришћани, односно друговерци, или су нерелигиозни, и који се позивају на своју савест, имају прилику да не изучавају овај предмет. „Стога је изузеће од предмета „Религија“ законито ако  се заснива на заштити слободе религијске савести, како је предвиђено Уставом и како је описано у локалном закону. Ослобађање се издаје уз пријаву ученика (ако су одрасли) или оба родитеља (ако су ученици малолетни). Пријава важи ако су је потписала оба родитеља, осим ако дете одгаја само један родитељ.

   извор: http://www.spc.rs/sr/sveshteni_sinod_grchke_crkve_odobrio_nove_udzhbenike_o_religiji

Нема коментара:

Постави коментар