четвртак, 24. септембар 2020.

Сусрет игумана Методија и делегације Земунске гимназије / Манастир Хиландар

У уторак, 22. септембра, мала делегација Земунске гимназије посетила је Задужбину манастира Хиландара – где смо имали срећу и благослов да сретнемо, и с њим разговарамо, игумана Нашег Светог Манастира – Методија.

   Поред игумана Методија, били су присутни Милош Бјелановић, директор школе, ђакон Дарко Радовановић, вероучитељ, Бошко Милосављевић, професор српског језика и књижевности , Јована Никић – Провас, професорка  руског језика, и ђаци – овогодишњи победници литерарног конкурса који је организовала наша школа у сарадњи са Хиландаром – Вук Баралић, Ива Васковић и Теодора Kнежевић.

   Срдачан разговор, у коме су посебно место имали дијалози наших ђака са игуманом, потрајао је више од сат времена. Ђаке је занимало много тога што је у вези са нашим манастиром, а игуман је имао занимљиве и ведре одговоре, који су много значили свима. Посебно је било лепо што су ученици могли да кажу нешто и о својим радовима, и да искажу велику радост због привилегије која је свима нама пружена. Договорено је да се конкурс настави, на годишњем нивоу, и да у једном тренутку заједно објавимо неколико десетина најбољих радова.

   Срдачни сусрет и разговор означио је и званични почетак сарадње Светог манастира Хиландара и Земунске гимназије. Наша школа биће прва у Србији којој је дарована велика привилегија и одговорност. Након реконструкције наше просветне установе, која је у току, један кутак биће посвећен Хиландару – а ту ће, поред изложби слика и фотографија, бити и простор за предавања.  

   Игуман је наградио троје ученика, који ће, верујемо, са великом радошћу проносити добар глас и веру да наша средина може бити боља, уз Божију помоћ.

   А награђени смо и ми, директор и професори, јер овакви сусрети оживљавају оно што је у нама добро, и вредно. Игуман Методије одговорио је и на наша питања, и уважио нас на срдачан, људски, братски начин.

   Уз велику захвалност Игуману Методију, братству Хиландара и свима који су учествовали и који ће учествовати –

   Бошко Милосављевић, професор Земунске гимназије

    извор: www.hilandar.org

2014.
2019.

Нема коментара:

Постави коментар