петак, 18. септембар 2020.

Верска настава – пут ка Цркви


  Вера је основ свега чему се надамо,

 потврда ствари невидљивих (Јев 11,1)


   Драги ученици,

   на почетку сте нове школске године, у новој школи и новом окружењу. Предмет који сте изабрали вас је учинио посебном малом заједницом унутар једног одељења, где се сви поучавате у православој вери или сте, сабрани из различитих одељења, пронашли нову групу пријатеља, са којима ћете делити искуство промишљања о вери.

   Црква је од самих почетака имала одређени вид верске наставе која се у многоме разликовала од праксе коју данас имамо у нашој Цркви и школи. У древна времена верска настава је, пре свега, представљала припрему за крштење, односно припрему за увођење људи у заједницу и јединство са Црквом.

   У истом духу наставља се веронаука у нашим учионицама па њен основни циљ није сакупљање велике количине информација, већ да се сви заједно поучавамо оном истинитом знању које се показује само кроз искуство љубави – а то значи кроз искуство црквеног, литургијског сабрања и дружења. Само ако окусимо и видимо како је благ и добар Господ имаћемо од верске наставе и праве користи. Kако каже дивна литургијска песма: Видесмо светлост истиниту, примисмо Духа небескога,пронађосмо веру истиниту, нераздељивој Тројици која нас је спасла, поклањамо се!

   Теме које се обрађују у првом разреду су наставак и утврђивање онога што сте већ научили и проширивање тог знања. Kроз теме о вери, знању, свету, човеку, богопознању, Светој Литургији, Светом Писму, житијима светих бићете темељније упознати са основним истинама православне вере и како оне изграђују хришћански живот. Све оно о чему се говори на верској настави има за циљ да помогне и оснажи младог човека на путу зрелости, на путу остварења сопствене личности. Због тога се осим образовног и васпитног изграђивања нуди и духовни свет и живот.

   Речима Исидоре Секулић, из њеног молитвеног слова, свима желимо пуно успеха на том путу.

„Господе, кушала сам моћ храма твога... Боже, излазила сам из храма права и одморена, бистра погледа, знајући шта ћу и куда ћу тога дана, и још и сутрашњег дана“.

Храм Светог архангела Гаврила,Гуча

Нема коментара:

Постави коментар