петак, 19. децембар 2014.

Божић Бата


    Људи који поштују хришћанску традицију и обичаје и који своју децу уче и васпитавају у том духу, негују давнашњи обичај да својој деци или унуцима, рођацима, уочи дана св. Николе припреме изненађење. Обичај је да деца своје чизме или чарапе остављају поред прозора или огњишта како би их, ујутру када се пробуде, сачекало изненађење које им је св. Никола ноћу, док су спавали, оставио у чизмама или чарапама. Наравно, ако и само ако су у току претходне године била добра, послушна и поштена.
    У православној традицији постоји Свети Никола Мирликијски Чудотворац или Божић Бата, велики хришћански светитељ који се прославио својим Богоугодним делима и милосрђем. Тајно поклањање и даривање које је Свети Никола за живота чинио су основ мита о савременом Деда Мразу. И док је савремени Деда Мраз икона модерног потрошачког друштва у коме је циљ купити што више поклона и тако се показати, дотле је наш Божић Бата симбол дарежљивости и тајног милосрђа да се помогне онима којима помоћ истински и треба. Божић Бата је у православној традицији симбол наше дужности и потребе да помогнемо онима који немају и којима је помоћ потребна: незбринутој деци и сирочадима, бескућницима, болеснима и усамљенима.
    Ко је Божић Бата?
    Божић Бата је изворно хришћански светац Свети Никола Мирликијски (Саинт Николас – Сант Николаус – Санта Клаус) за кога се везивао обичај да се уочи Никољдана 19 децембра или за Божић, сиромашној и болесној деци остављају новчићи и слаткиши у чизмама или чарапама које деца, том приликом остављају поред прозора или поред огњишта.
    Житије Светог Николе казују да је, свети Никола својим тајним доброчинством спасао три девојчице чији бездушни, нагло осиромашени отац, хтеде да их прода у робље јер није могао да их храни и гаји. Да би их спасао, свети Никола је ноћу, кријући се од света, кроз прозор куће у којој су живеле три унесрећене девојчице, убацио свежањ дуката како би их спасао. Златне кованице су упале у њихове чизмице и отуда долази овај обичај. По другој верзији, свети Никола је исто то учинио али је дукате убацио кроз димњак а они упадоше у чарапице које су девојчице ту оставиле да се ноћу осуше.
    Закључак
    Значи, православно је Свети Никола Мирликијски или Божић Бата, никако Деда Мраз.

 

Нема коментара:

Постави коментар