субота, 20. децембар 2014.

ДЕДА МРАЗ - НЕХРИШЋАНСКИ ЛИК СВЕТОГ НИКОЛЕ


Мало је познато да је по Св. Николи настала легенда о Деда Мразу, а у Србији је то једна од најзаступљенијих слава.

   Ученици веронауке се посебно радују дану када празнујемо једног од највећих хришћанских светитеља, Светог Николу Мирликијског Чудотворца. С тога вам са задовољством представљамо ликовни и литерарни рад ученика убске О.Ш. "Милан Муњас" из Уба. Прелеп ликовни рад посвећен овом великом светитељу дело је Марије Лучић, ученице седмог разреда, док је литерарни рад, о светитељском животу, значају и чудотворству овог Светог Оца, дело Анђеле Јанковић, ученице шестог разреда.


Свети Никола - дан када цела Србија слави

   Свети Никола је једна од највећих слава у нашем народу. Зато често чујемо чувену изреку "да пола Срба слави ову славу а пола иде на славу". Тако слободно можемо рећи да Светог Николу слави цео српски народ.
   Свети Никола је рођен у граду Патара у Малој Азији, на обали данашње Турске. Његови родитељи су били веома богати људи, али након њихове смрти у великој епидемији, Свети Никола је разделио сиромашнима своје имање. Увек се држао чувене јеванђелске изреке:"Да не зна левица шта чини десница", те се зна да у жељи да остане анониман, новац није давао људима у руке, већ им је стављао у џепове, како би се обрадовали кад га нађу. Нарочито се бринуо о сиромашној деци, старима и немоћнима којима је такође тајно давао поклоне. Ово управо значи да чињењем добрих дела не треба стицати овоземаљску славу, већ је сасвим довољно да то само Бог зна. Човек не треба да чини добра дела да би га остали обожавали него да ту славу стекне на небу својим добрим делима учињеним овде на земљу. 
   Верници посебно верују у Светог Николу као великог чудотворца како га сви и називамо. Потврда за ово јесте чињеница да из моштију Светог Николе непрестано тече свето миро којим се лече људи који болују од разних болести. Посебно је важно нагласити да се Свети Никола сматра заштитником,пре свих, морепловаца, па онда и трговаца,деце, сиромашних итд. То је због тога, што су у оно време, морски путеви били свакодневна употреба и често су се дешавали бродоломи. Међутим, једноставно у оним бродовима у којима је био Свети Никола, није се десила ни једна олуја, ни једна бура није могла наудити путницима. Из тог разлога, овај велики светитељ је заштитник свих путника уопште. Својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се искрено обрати за помоћ.
   Дан Светог Николе се увек празнује посно зато што је дан, који је њему посвећен, увек у току Божићног поста. Оно што је веома важно за Светог Николу, а што многима није познато, јесте чињеница да је управо из тог његовог доброчинства настала легенда о тзв. Деда Мразу, који не представља овог светитеља на прави хришћански начин, тј. онаквим какав је он заиста и био. 

Нема коментара:

Постави коментар