понедељак, 1. јун 2020.

НА СТОЛОВИМА ПОДИГНУТ КРСТ ВИСОК 33 МЕТРА

   Осим по столетним шумама, пропланцима, мирисним нарцисима и крду полудивљих коња, планински масив Столови који се са јужне стране издиже повише Kраљева, манастира Жиче, Матарушке Бање, средњовековног града Маглича и Ибарске клисуре, од минулог викенда препознатљив је по још једној несвакидашњој атракцији – православном крсту високом чак 33 метара!
   Ово монументално знамење као симбол Христових земаљских година и својеврсни знак препознавања „православне територије“ постављен је на Усовици, највишем врху ове планине, на надморској висини од 1.375 метара. Иницијатор и носилац овог пројекта чија је идеја настала још 2007. године је Планинарско-спортско друштво „Гвоздац“ из Kраљева, а финасиран је искључиво донацијама и добровољним прилозима појединаца, институција, јавних предузећа, приватних фирми и људи из дијаспоре.
   – Предстоји нам да урадимо осветљење и неке мање послове на уређењу. Очекујем да и то буде завршено у кратком року. Након тога уследиће и освећење крста. Тада ћемо моћи да кажемо да смо успешно окончали овај значајан, али и ни мало лак пројекат – каже Милутин Вукосављевић, члан Одбора за постављање крста на Столовима.
   Највиши врх Усовица, по речима иницијатора и носиоца пројекта, плански је изабран како би се овај крст, у зависности од временских прилика, видео и са околних планина Јастрепца, Kопаоника и Рудника, па чак и са Проклетија. Он ће подсећати наредне генерације да су у околини Kраљева настале српске светиње, средњовековни манастири Жича и Студеница, али ће и сведочити о страдању војника српске војске погинулих управо на Столовима приликом повлачења у Првом светском рату.
   Да овај подухват и грађевински и организационо уопште није био једноставан, сведоче и подаци да је у темељ са постаментом уграђено више од 140 кубика бетона и око 6.500 килограма арматуре. Челична, решеткаста конструкција крста, чији је распон 21 метар, тешка је чак 16,5 тона. Сав тај материјал, као и машине требало је допремити по тешко приступачном терену и по планинским временским условима на надомрску висину од 1.375 метара.

   извор: www.infokvpress.rs

Нема коментара:

Постави коментар