понедељак, 8. јун 2020.

Духови – празник и литија у Вичи


„Ево дана, који створи Господ радујмо се и веселимо се у њему“ (Пс. 117, 24). Овим псалмопојчевим речима би било најприкладније назвати овај дивни дан – свети празник Педесетнице, који смо данас прославили у нашем месту Вича.
   Нашој празничној радости се придружила још једна радост, како каже Апостол љубави Јован Јеванђелист „Благодат на благодат“, будући да смо обновили вишедеценијску литију.
   Kако се данас показало и осведочило литија о празнику Духови је од великог значаја како за наше парохијане и цело село.
      На данашњој Литургији је присуствовао велики број верника који су радост овог великог празника запечатили причешћем Светим Тајнама Христовим. Такође, требало би истаћи да је литија после Литургије била украшена и нашом дечицом која су нада и дика наше парохије, а која су носила иконе у крсном опходу са великом љубављу, какву само дете може имати.
   На крају је уприличено и пригодно послужење, где се сваки присутни могао окрепити, и што је још битније поразговарати са својим ближњем и поделити радост празника, како рече један од Отаца Цркве: „Видех лице брата свога, видех Господа свога.“
   После послужења верници су пошли својим домовима носећи радост и својим домаћима где су наставили празник у породичном окружењу.

Парох вички јереј Немања Матејић
извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар