субота, 7. фебруар 2015.

ШКОЛСКО- ОБРАЗОВНО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ "1219"

   Прослављајући школску славу Светог Саву, 52. школе Поморавског округа су на предлог Министарства просвете, науке и технолошког развоја, школске управе у Јагодини,својим ученицима, приказале школско - образовно документарни филм “1219.” (хиљадудвестадеветнаеста).
   Све је почело идејом, координатора за верску наставу Беличког намесништва, вероучитеља Бориса Милосављевића, који је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, био иницијатор читавог пројекта. Вероучитељ Борис је о својој идеји заједно са намесником беличким јерејем Миломиром Тодоровићем, разговарао са директором РТВ Јагодина, господином Љубишом Батом Вујићем, који је са великим задовољством подржао и учествовао у њеној реализацији.
   Формиран је тим који је кренуо на терен, снимајући наше велике светиње и манастире, који су директно повезани са животом и делом првог Српског Архиепископа Светог Саве.
   Филм је реализован са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, Епископа рашко - призренског и косовско - метохијског Господина Теодосија и Епископа жичког Господина Јустина.
   Пројекат су подржале Црквене општине јагодинске, при храму Светих Апостола Петра и Павла, и при храму Светих Архангела Михаила и Гаврила.
   Велику захвалност дугујемо и Министарству просвете, науке и технолошког Републике Србије, школске управе у Јагодини јер је препознало сав квалитет, али и важност овог пројекта за наш народ, а нарочито за децу школског узраста.
   Екипу која је радила на реализацији овог пројекта чинили су: аутор Тања Митровић и коаутор вероучитељ Борис Милосављевић, сниматељ Саша Јовић, монтажер Весна Добросављевић Ђукановић, сарадници у реализацији су вероучитељ Предраг Димитријевић и Ивана З. Цветковић, док је за постпродукцију био задужен Дејан Т. Милошевић.
   Било је још много знаних и незнаних који су на различите начине, материјално и нематеријално помогли реализацију филма “1219.”, препознавши у њему нешто што је недостајало ширењу вере, наде, истине, и љубави међу људима. Један од начина, за тако нешто, је свакако упознавање најмлађих са животом Светог Саве.
   Да читава прича о Светом Сави, не би личила не неку врсту фантастике, бајку или причу из давнине, већ да би код најмлађих добила форму истине, и да би им личност Светог Саве била опипљивија и истинитија, аутори овог филма су се потрудили да, на што пријемчивији начин, детету школског узраста прикажу и покажу, места везана за рођење, детињство, одрастање, школовање и рад Светог Саве, односно Растка Немањића.
   Филм почиње посетом Петровој цркви, код Новог Пазара, где се Стефан Немања крстио, где је и Растко крштен, потом филм одводи гледаоце у Дежевску долину, односно Мишчиће - место рођења Растка Немањића. Затим одлазимо, оком камере у посету Манастиру Ђурђеви Ступови, задужбини његовог оца и месту где је Растко проводио доста времена. Потом у Студеницу, манастир у коме је Свети Сава био игуман, где је подигао прве болнице и школе. На крају филм нас одводи у Манастир Сопоћане, где у ктиторству Светог краља Уроша, видимо тај пре свега Христов, а уједно и Светосавски дух који се преноси генерацијама кроз цркву Божију до дана данашњег.
   На тај начин је детету, Свети Сава приказан са историјске стране, а да му то није досадно, хладно и тешко схватљиво. Ученик ће себи много лакше да дочара личност Светог Саве, видевши сва та места везана за Растково рођење и одрастање. При том ђак лако разуме да се мали Расто ни по чем није разликовао од друге деце онога времена, сем по жељи да свој живот посвети Богу, јер је схватио да извор нашег живота није ни у храни, ни у пићу, ни у другим земаљским добрима, већ у Богу, и да циљ овог живота није уживање, богатство, размножавање и земаљска слава, него улазак у Царство небеско.
   Филм је симболично назван “1219.”, јер је то година када је Свети Сава издејствовао самосталност Српске Православне Цркве и постао њен Први Архиепископ. Дакле, 1219. је година када Свети Сава започиње дело чији смо наследници, сви ми који радимо на ширењу Речи Божије.
  Само је Један: Пут, Истина и Живот. Свети Сава је то добро знао, зато нам је иза себе оставио траг који, ако будемо мудро пратили, води ка вечном извору, вечног живота, Господу Исусу Христу.

вероучитељ Предраг Димитријевић
извор: Епархија шумадијска

Нема коментара:

Постави коментар