уторак, 17. фебруар 2015.

Одржан семинар за вероучитеље у Краљеву

   Са благословом  Његовог Преосвештенства  Епископа жичког Господина Јустина, 14. фебруара 2015. године, у просторијама основне школе “Четврти краљевачки батаљон“ у Краљеву, одржан је акредитовани стручни семинар за вероучитеље  наше епархије (рашки регион), под називом „Аутентично искуство учења“. Предавачи на семинару били су госпођа Снежана Павловић из Министарства просвете, др Србољуб Убипариповић и др Владан Таталовић, доценти на Православном Богословском Факултету Универзитета у Београду. Посебна радост за вероучитеље је била посета нашег Епископа, који се и сам укључио у ток семинара, и на тај начин овај скуп додатно оплеменио.


   У првом делу семинара, госпођа Снежана Павловић упознала нас је са све израженијом потребом да се на часовима верске наставе, као и код других школских предмета, стави акценат на активности ученика током часа, на мултидисциплинарност и корелацију са другим предметима. Такође, наглашена је потреба да се ђацима, у што је могуће већој мери, приближи Црква у овиру аутентичног простора и времена. Деца су бића која се играју, што омогућава да се на један посебан начин укључе у час верске наставе: кроз „стварање“ и откривање.
   Управо на то надовезао се и Епископ жички Господин Јустин у свом обраћању вероучитељима. Изразио је мишљење да у сваком обраћању деци најпре треба кренути од игре која је и најбољи “метод“ за час верске наставе. Такође, подсетио нас је и на речи патријарха Павла да ће деца увек непогрешиво знати ко су они који им се обраћају, па је у том смислу живот по јеванђељу оно што се не сме ставити у други план, иза нечијих способности.
 У другом делу семинара господин Убипариповић и господин Таталовић представили су нам аутентичан приступе литургијским и новозаветним темама који се врло успешно могу применити у оквиру верске наставе. Господин Убипариповић представио нам је могућност коришћења интернета и доступних техничких средстава у приближавању литургијских тема ђацима „новог доба“ чиме управо учионица и час постају део освештаног простора и времена. Насупрот томе, господин Таталовић показао нам је како уз помоћ табле и креде и живе речи, малог истраживања и добре припреме, чак и кратка новозаветна перикопа може да буде „оживљена“ током више часова. Ђацима се, при том, отварају разне могућности учешћа у теми: драматизација, истраживање и једна занимљива „игра“ кроз коју ђаци откривају јеванђелске истине.
Сви учесници скупа закључили су да је семинар у сваком погледу био врло користан и надахњујућ.

извор: Епархија жичка

Нема коментара:

Постави коментар