петак, 15. јануар 2016.

Серија о Немањићима

У Радио-телевизији Србије одржан је први састанак жирија који ће изабрати најбољи сценарио за телевизијску драмско-играну серију о крунисању Стефана Првовенчаног и првој немањићкој краљевини. Чине га Милан Влајчић, публициста, Горан Марковић, филмски сценариста и редитељ, Смиља Марјановић Душанић, историчар. Конкурс је отворен до 31. јануара.

Према речима Драгана Бујошевића, генералног директора РТС-а, биће то прави бренд наше куће. Наредне године обележава се осам векова првог краљевског крунисања у Жичи, значајног за нашу историју.
ичар. Конкурс је отворен до 31. јануара.
Према речима Драгана Бујошевића, генералног директора РТС-а, биће то прави бренд наше куће. Наредне године обележава се осам векова првог краљевског крунисања у Жичи, значајног за нашу историју.
"Ово је велики изазов за РТС, за јавни сервис, који има дугу традицију драмских телевизијских серија. Треба уронити у подручје историје које је у другим европским земљама осветљено. Знамо да Би-Би-Си и Италијани налазе у средњем веку сјајне поводе. Ми нећемо користити те моделе, али хоћемо искуства", каже Милан Влајчић.
Смиља Марјановић Душанић сматра да је добро да тај део историје буде инспирација за уметнички програм.
"Приближавамо се 2017. години, када се прославља 800 година крунисања Стефана Првовенчаног у Жичи и тај догађај као и потоње проглашење аутокефалне цркве и Светог Саве за првог архиепископа, стварање самосталне државе, оснивање великих задужбина, догађаји који су, како су Немањићи веровали, трасирали пут у 'свету историју', значајни су за историју и идентитет српског народа. Зато је добро да то буде и инспирација за уметнички програм телевизије", објаснила је Смиља Марјановић Душанић.
Горан Марковић истиче да таква серија у Србији никада није рађена.
"Почаствован сам што сам члан овог жирија у кући у којој сам много радио, али мислим да је ова серија другачија од свега што је до сада овде рађено и што се планира. Верујем да је то велика санса и велика одговорност", рекао је Марковић.
Додаје да је реч о нечему што може да буде веома значајно за нашу културу.
"РТС после осам година расписује јавни конкурс за серију о Немањићима из веома важног разлога јер ова тема припада свима и очекујемо да ћемо у том таласу приспелих радова заиста препознати креативни одговор на тему. Изазов оживљавања историје је свакако изазов који стоји пред историчарима и онима који ће реинтерпретирати то, највише пред креативцима, који ће пронаћи добре приче у историји, али и везу историје с новим временом ка новој публици", рекао је главни и одговорни уредник Културно-образовног програма РТС-а Небојша Брадић.

извор: www.rts.rs
13.1.2016.
Манастир Жича

Нема коментара:

Постави коментар