четвртак, 28. јануар 2016.

Прослава Светог Саве у Гучи

   Први српски Архиепископ и просветитељ, Свети Сава, свечано је прослављен у Храму Светог архангела Гаврила у Гучи, најпре литургијским сабрањем, а потом у средњој и основној школи у Гучи.
   Свету Литургију је служио протојереј Радован Стевановић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Милуна Ивановића и ђакона Момчила Славковића.
   На велику духовну радост, Црква је била мала да прими све оне који су се сабрали да прославе свог архипастира и молитвеника пред Васкрслим Христом, српског Светога Саву.
   Посебну радост је причинио велики број ученика основне школе „Академик Миленко Шушић” и средње школе „Драгачево” са својим вероучитељима Марином Луковић и Николом Ивановић.
   На позив „са страхом Божијим и вером приступите”, сви ученици су приступили Светој Чаши, сјединили се са Христом и на тај начин показали и потврдили да је Света Литургија догађај будућности и предокус Царства Божијег.
   После сечења славског колача у храму, ученици ових школа и неколико млађе деце извело је предиван рецитал, на чијем се крају заорила Химна Светом Сави.
   Након ове духовне благодати, подељено је око две стотине пакетића окупљеној деци, а за све присутне је припремљено послужење у црквеној сали захваљујући братству храма.
Заиста се срце данас испунило радошћу и топлином онима који су били.

   Био си наставник, првопрестолник и учитељ пута, који води у живот, јер, чим си дошао, светитељу Саво, просветио си одмах своју отаџбину и препородивши је Духом Светим, засадио си своју освећену децу као дрва маслинова у мисаоном рају. Зато Те поштујемо као равна апостолима и светитељима и молимо: Умоли Христа Бога да нам дарује велику милост.
Свети оче Саво, сачувај нас и укрепи својим молитвама у све дане!

   Братство храма у Гучи
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар