понедељак, 18. мај 2020.

Недеља Самарјанке у Севојну

У пету недељу по Васкрсењу – Недељу Самарјанке, Његово Преосвештенство Епископ жички  г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог архангела Гаврила у Севојну.

   Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрит Дамјан (Цветковић), архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, протојереј Зоран Лазић, протојереј Василије Савић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Богдан Милић.
   По прочитаној јеванђелској перикопи, Владика Јустин у надахнутој беседи поучио је верни народ о значају периода од Васкрсења па до Вазнесења Исуса Христа Господа нашега. За то време Христос се јављао ученицима и чинио разна чудеса, која су за човека и људски ум несхватљива. Тиме Син Божији показује да поред тога што је у потпуности човек јесте у потпуности и Бог.
   Владика се осврнуо на најзнаменитије јеванђелске догађаје Четрдесетнице међу којима су: Томино  неверство, одлазак жена мироносица на празан  гроб Христов, прича о исцељењу Раслабљеног и сусрет са женом Самарјанком на извору. Господ од ње тражи да пије воду. Епископ је даље протумачио овај догађај. Изнео је духовне поуке о води коју Христос нуди. Она је вечна и животворна. Kо се ње напије више не жедни од опседнутости и робовања материјалним стварима. У овом догађају заиста видимо како Христос проповеда у Самарији и како људе води ка вечном и непролазном животу. До данас Господ то исто чини напајајући водом бесмртности све који му притичу.
   На крају Епископ Јустин позвао је верујући народ да следују Христу који је Пут, Истина и Живот, проповедају као што је и Он проповедао у Самарији и приводе неверујуће ка Извору живота Kоји је заправо Христос – Почетак и Kрај.
   Након Свете Литургије братство Храма Светог архангела Гаврила приредило је трпезу љубави за све присутне.

  Студент теологије Александар Јелић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар