недеља, 10. октобар 2021.

Верска настава - Православни катихизис: СМИРЕЊЕ И ЉУБАВ СУ НЕЗАМЕНЉИВЕ МЕТОДЕ У РАДУ СА ДЕЦОМ

   Без познавања религија и хришћанске традиције не могу се схватити музичка и ликовна уметност, књижевност, историја и остале друштвено-хуманистичке науке.

   Добија се целовитије опште образовање и општу култура.

   Верска настава пружа деци етичке, поучне, духовне и социјалне садржаје, јер учи децу да поштују и чувају свој живот и здравље као Божије дарове, да поштују своје родитеље и ближње, да буду вредни, морални, исправни људи који ће бити вредни поштовања и успех родитеља.

   На верској настави деца постављају озбиљна и необична питања која их занимају, а која не постављају другим наставницима.

   Деци је потребно да им се објашњавају духовне ствари, смисао живота и врлина. Да им се помогне код дилема које доносе одрастање и сазревање. У недостатку тога, настају велики проблеми у пубертету са агресијом, депресијом, алкохолизмом,

опијатима, лутањем кроз пороке, секте и странпутице.

   Kроз песме, приче, духовне поуке, етичко-педагошки приступ, кроз креативност и разноврсне садржаје деца уживају у детињству и учењу; науче много тога кроз игру.

   Овакав разноврсни, креативни начин рада рано открива таленте деце.

   Деца воле да им се читају приче, да их илуструју, да причају о њима и да их тумаче.

   Воле да певају, да глуме, да чују нове ствари, да питају и да их неко саслуша.

   Диван је осећај кад дете себе доживи као биће Божије које је Бог створио баш таквог и као таквог га Бог воли; да је створено као јединствена и непоновљива личност која има посебне таленте и способности. То доприноси дечијем самопоуздању и

самопоштовању, бољем учењу и развоју.

   Да нам деца буду бољи људи!

Основна школа "Вељко Дугошевић", Београд
                        

Нема коментара:

Постави коментар