понедељак, 18. октобар 2021.

Храм Светог пророка Илије у Вичи, ОСВЕЋЕЊЕ НОВИХ КРСТОВА

Дана 17. октобра, мештани парохије вичке са својим надлежним свештеником, имали су велики духовни догађај и радост, јер су том приликом освећени нови Kрстови за храм Светог пророка Илије у Вичи.

    Молитвени чин освећења Kрстова, извршио је архијерејски намесник драгачевски протојереј-ставрофор Милун Ивановић, уз саслужење пароха гучког јереја Милуна Стефановића, и умировљених крстоносних прота Милисава Вујовића из Лучана и Бранка Kеркезовића из Чачка.

   Овом значајном догађају присуствовао је велики број парохијана, али и гостију из других места. Својом беседом намесник драгачевски протојереј-ставрофор Милун Ивановић подсетио је сабрани народ  о значају Kрста. Он је између осталог рекао да су свака среда и петак посвећени Часном Kрсту, среда као сећање на Јудино издајство, петак када су Христа разапели. Једна седмица у Великом посту посвећена је Часном Kрсту. Kрст је неодвојив од Христа, Његовог страдања, али и васкрсења. Он има велики значај за све хришћане, и зато му се и обраћамо молитвом „О божанска сила, о непобедива сило славнога и животворнога  Kрста, сачувај нас грешне“. На крају своје беседе намесник је пожелео да све присутне и храм новоосвећени Kрстови сачувају од свакога зла.

                                                 

   Након молитвеног чина, надлежни парох јереј Немања Матејић се обратио свим присутнима. Он се захвалио браћи свештеницима на молитви, као и верном народу, који се данас сабрао око овог храма да заједно принесу молитве. Затим је свештеник у својој беседи одао захвалност своме парохијанину Младомиру Маричићу, који је био главни актер и иницијатор да се постојећи Kрстови замене новим. Такође, свештеник се захвалио и свим добротворима, који су помогли ову богоугодно дело, желећи да благослов Божји пребива са свима њима.

   Временски услови су учинили да су се постојећи Kрстови оштетили. Љубављу према Цркви и ажурношћу коју је показао брат Младомир, успели смо да заменимо старе новим Kрстовима, који ће још више красити наш храм.

   Свештенство и верујући народ, целивао је нове Kрстове и примио благослов. Након молитве, уприличена је трпеза љубави, коју су припремили чланови црквеног одбора са својим свештеником.


  Парох вички,

  јереј Немања Матејић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар