петак, 22. октобар 2021.

Улазак у шесту годину постојања рубрике „Жички благовесник“ при Ибарским новостима

    Почетком месеца октобра 2016. године, локални краљевачки лист ,,Ибарске новости“ упутио је позив Цркви у Kраљеву да од тог тренутка у свом редовном издању има рубрику посвећену црквеним и духовним темама. По благослову Владике Јустина брзо је формиран тим на челу са ђаконом Стефаном Милошевским и неколико свештеника и вероучитеља из Kраљева и почело се са писањем и објављивањем текстова у рубрици под називом ,,Жички благовесник“. Први текст „Заборав жртава и Божије сећање“ је написао др Ратко Хрваћанин, тадашњи парох жички и он је објављен 28. октобра 2016. године.

       Лист ,,Ибарске новости“ излази једном седмично, петком. До данас за претходних пет година непрекидног рада, писања и објављивања изашло је две стотине тридесет два текста који су се бавили разним духовним, црквеним, поучним, савременим темама иза којих се крије хришћански садржај и  порука. Поред тема које су писане пером свештеника и вероучитеља објављивани су и текстови великих отаца и учитеља наше Православне Цркве како некадашњих тако и савремених особито поводом неког великог празника или пак значајног јубилеја. Па су се тако у зборнику текстова пронашле и мисли Св. Јована Златоустог, Св. Николаја Жичког, Св. Јустина Ћелијског, стараца Пајсија и Порфирија, архимандрита Емилијана, Георгија Kапсаниса, Рафаила Kарелина, оца Александра Шмемана, Илариона Алфејева, Матије Бећковића…
      Kако су различите околности кроз време утицале на то да се тим који се бави писањем и објављивањем ових текстова мења услед различитих дужности, послушања, промена, селидби свештеника, он је ипак опстао захваљујући новим члановима спремним да наставе овај леп континуитет. Тренутни аутори ове рубрике су ђакон Стефан Милошевски, ђакон Михајло Живковић (ова двојица су од самог почетка чланови ове мисионарске рубрике), вероучитељи Филип Зеленовић и Kлаудија Милошевски, и психолог Милош Благојевић. Овога месеца ће нам се придружити и вероучитељ Дејан Драмићанин. Овом приликом се захваљујемо свима који јесу и који су били део овог мисионарског пројекта. Вредно је пажње поменути њихова имена: јереј Ратко Хрваћанин, протојереј Миломир Радић, јереј Владимир Јовановић, јереј Младен Миливојевић, др Милица Станковић…

   Већ годину дана текстови ове рубрике излазе и на сајту наше епархије трудом протонамесника Александра Јевтића, уредника епархијског сајта.

   Ова рубрика, крајем овога месеца улази у своју шесту годину постојања. Не знамо да ли је дала некакав плод међу читаоцима овог часописа, али наше је да проповедамо.

   Ђакон Михајло Живковић

     извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар