петак, 8. октобар 2021.

КРАТКО ЖИТИЈЕ СВ. СЕРГИЈА РАДОЊЕШКОГ СА ИЛУСТРАЦИЈАМА

Данас, наша Црква слави Св.Сергија Радоњешког. Тим поводом доносимо вам кратко житије са илустрацијама.

   Преподобни Сергије (у свету - Вартоломеј) рођен је 1314. године код Ростова. Његови родитељи били су побожни бојари Kирило и Марија, који су јечака васпитавали у хришћанској вери. Дани помена- 18. јул и 8. октобар.

     Kада Вартоломеј наврши седам година, родитељи га дадоше да се учи књизи. Заједно са њим учаху се и два брата њихова, старији Стефан и млађи Петар. Док се браћа учаху лепо и показиваху велике успехе, дотле Вартоломеј далеко заостајаше за њима, јер се тешко учио; иако се учитељ веома усрдно трудио око њега, ипак је он врло мало напредовао. Зато су га родитељи грдили, учитељ кажњавао, другови исмејавали.

     Вартоломеј се усрдно молио Богу да му подари дар разумевања. Једном у шуми срео је анђела у лику старог монаха. Сазнавши за његову тугу, старац је благословио дечака и рекао да ће од сада Вартоломеј разумети учење књиге боље од других. Тако се и догодило. ​И стварно, Вартоломеј тог часа стаде течно читати псалме. - Родитељи се силно удивише тако брзој промени код њиховог сина. 

   Након смрти својих родитеља, Вартоломеј   и његов брат Стефан отишли ​​су у шуму да живе у дивљини. Изградили су келију и храм у име Свете Тројице.

   Пошто није могао да издржи суров живот у дубокој шуми, Стефан се преселио у московски Богојављенски манастир, а игуман, по имену Митрофан,  постриже Вартоломеја у монашки чин у двадесет трећој години живота, на дан светих мученика Сергија и Вакха, због чега Вартоломеју и би дато име Сергије. Глас о необичном пустиножитељу - подвижнику поче се ширити. Kасније је слава подвижника окупила око себе 12 монаха, а преподобни је постао игуман. Тако је започела историја велике Сергијеве лавре Свете Тројице која се налази у Сергијевом Посаду и сада је позната у целом свету.

   У то време руска земља је страдала од татарског јарма. Велики кнез Дмитриј Донски тражи благослов од преподобног Сергија као помоћ у у борби против непријатеља.

   Свети Сергије га наоружа благословом и молитвом, и изрече му овакво пророштво о победи: "Иди против варвара; ни најмање не сумњај, Бог ће ти помоћи и ти ћеш победити непријатеља и здрав се вратити".

   - Велики кнез, уздајући се у помоћ Божју и у молитве светог угодника Божјег Сергија, крену са војском у рат, и на Kуликовском пољу страховито потуче непријатеља 8. септембра 1380. године

   Преподобни Сергије је умро у дубокој старости, завештајући браћу да очувају духовну чистоту и страх пред Богом. Наиме, навршивши седамдесет осам година и провидевши свој одлазак к Богу, он на шест месеци прије тога сазва к себи братију и предаде старешинство своме ученику Никону.

   У последњим тренуцима свога земаљског живота преподобни се причести светим Тајнама Христовим. Затим подигавши руке своје он са молитвом предаде Господу свету душу своју. Чим светитељ издахну, неисказани миомир разли се по његовој келији; лице му бјеше светло и сијаше небеским блаженством. Братија горко оплакаше свога учитеља и наставника, и чесно тело његово погребоше, положивши га у цркви Животворне Тројице, са десне стране.

   Тридесет година после престављења преподобног Сергија бише откривене његове свете мошти. 

   Преподобни Сергије Радоњешки означио је почетак нове ере руског монаштва. Његови ученици су основали многе манастире и храмове, који су познати до данас.

   Цртежи Екатерине Гаврилове

   Извор: фома.ру

   ​Превод: www.vjeronauka.net

Нема коментара:

Постави коментар