уторак, 8. децембар 2015.

Дизање славе

   Састали смо се, браћо и сестре, да се сетимо тврде славе часне и небесне: Господа Бога, Свете Живоначалне Тројице: Оца и Сина и Светога Духа. Највећег Имена и славе која може да поможе.
   Молимо се Светој Живоначалној Тројици: Ово да кажемо за Благог Исуса Христа и Часног Крста: Благог Христа кога верујемо и Часног Крста којим се крстимо. Господе Христе и Часни Крсте помозите нама молимо се Вама.
   Како рекосмо добро рекосмо; ово да кажемо за два дана одабрана, Свете Петке и Свете Недеље. Свете Петке, Христова Распећа и Недеље Христова Васкрсења. Света Петко и Света Недељо, помозите нама и нашем домаћину.
   Ово да кажемо за свију лепих крсних хришћанских имена које хришћани славе од истока до запада и од севера до југа. Ако их не можемо све по реду побројити, можемо им се свима помолити и поклонити: Господе Христе и сва лепа крсна хришћанска имена, помозите нама и нашем домаћину.
   Како рекосмо, добро рекосмо. Ово да речемо за домаћина славе (овде поменути славу која се тога дана слави)кога наш домаћин слави и служи срећом и литургијом, њега свети (опет рећи име славе) даровао сваким добрим благом и даром.
   Ово да кажемо са два Божја мира без којих се не може: пшеница белица, у брсу винова лозица, мушке и женске главе које о њима радиле живе и здраве биле.
  Како рекосмо, добро рекосмо. Ово не кажемо са колача и ломача. Колач ломити Богу се молити и од Бога свако добро добити.

   Мали православни подсетник, Бесједа, Бања Лука, 2000.

Нема коментара:

Постави коментар