уторак, 1. децембар 2020.

Кабинет за верску наставу-мала црква у школи - на радост ученика и наставника

   Школа  у Српској Црњи  постоји  више стотина година, корени просвете зачети су  у 18. столећу. Од 1778. године помиње се  Православно-тривијална  школа   и од тада до данас било је  разних предмета  које су  ученици  учили, а са њима  радили  многобројни просветни радници.

    Изборна настава, одлуком  надлежних државних институција, уводи 2000. године верску наставу   и  у  нашу  школу.

   Са првим генерацијама радила је вероучитељица Олгица (Дивљаков), која је  великом љубављу и напорним радом  повратила стари сјај предмету и иза себе оставила, отворила пут, и двери добродошлице  сваком следећем   вероучитељу.

   Од  2015. године  верску наставу  предаје вероучитељ Драган Стојишин, за кога се пре, него што је и стигао у школу, прочуло да је веома креативан и вредан.

    По свом доласку организовао је више активности, од којих је  једна оснивање и руковођење Хором веронауке „Патријарх Павле“, а ове школске године успео је да  оспособи кабинет за верску наставу.

   Ова школска зграда, од 1972/3. године, под називом Основна школа „Ђура Јакшић“, није имала такав простор. Да ли су и оне пре ње имале, питање је,  углавном идеја о кабинету је вероучитељева, који не скрива срећу због успешно обављеног великог посла и  захваљује свима који су  препознали и  разумели потребу да  црњанска деца не  иду од врата до врата  и чекају да се нека учионица испразни  како би у њој имали час веронауке.

    Огромну захвалност вероучитељ упућује  најпре, директорици  школе, госпођи Бранки Миланков, која је одобрила  адаптацију  простора за верску наставу, а уједно и пружила подршку у реализацији овог пројекта. Свакако не можемо, а да не споменемо помоћ и подршку Општине  Нова Црња, и њеног председника, господина  Владимира Бракуса, у финансирању  адаптације и опремања кабинета, као и господина Горана Лакића,  који је несебично  помагао да се  пројекат реализује. Свакако, захваљујемо се и многобројним приложницима који су својим хуманим гестом помогли да кабинет задобије свој прави сјај.

   И сам наставник је учествовао свакодневно у свим  радовима и  фазама, глетовао, постављао лајсне, кречио, качио   иконе…а у свему су  помагале сспремачице школе, те је кабинет стављен у функцију 24. новембра 2020. године, на празник Светог Стефана Дечанског, тако да црњанска деца, полазници веронауке, поред присуства на литургији  у храму  Св. Прокопија, крај иконостаса, дела руку славног им претка,Ђуре Јакшића, од сада, тачно 142 године од његовог  упокојења у Господу, могу  и да се  едукују  у новом кабинету-правој малој цркви у оквиру школе .

    Kабинет има нов школски намештај,  све потребне  техничке справе и помагала за рад у 21. веку, обогаћен  ентеријер  иконама и сликама, у разним величинама и техникама, са ликом Патријарха Павла, Светог Саве, и  многобројних светитеља…

    На опаску колега да је управо завршен кабинет и  прекинута  настава, за више разреде, веручитељ одговара:

   -Нека, остаће некоме!

    Дакле, потпуно нов, по први пут, од кад се зна ,на радост деце, упркос пандемији…

   Честитамо наставнику  и школи речима „На многаја љета!“


    Јелка Ч. Филушев, наст. Српског језика

    извор: osdjurajaksicsc.edu.rs

Нема коментара:

Постави коментар