четвртак, 17. децембар 2020.

Час практичне наставе веронауке и божићна изложба у Сирчи


У понедељак 14.12.2020. у основној школи ,,Јован Цвијић“ у Сирчи, традиционално је, уз поштовање свих мера против пандемије, организована и постављена новогодишња и божићна изложба. На изложби су представљени радови ученика од првог до четвртог разреда са божићним и новогодишњим мотивима, које су на часовима ликовне културе и верске наставе израдили ученици нижих разреда.

   Посебност ове године чини то што су ученици не само украсили већ и одабрали бадње дрво—бадњак. У раним јутарњим сатима, за време првог школског часа, ученици 3. разреда су заједно са вероучитељем и помоћним радницима, на узвишици недалеко од школе присуствовали сечи бадњег дрвета. Бадњак су усекли помоћни радници наше школе на традиционалан начин—окретањем ка истоку, целивањем и троструким ударцем секире. Њима и вероучитељу ученици су постављали питања у вези са овим обичајима. Након саслушаних одговора, ученицима је постало јасно да сеча и уношење бадњака у кућу своје упориште имају у хришћанској вери и еванђеоској причи о Рођењу богомладенца Христа.

   Након усецања, бадњак је постављен у хол школе, а ученици нижих разреда су га окитили разним украсима. Поред украса, ученици су од куће донели и поставили остале елементе: сламу, пшеницу и бомбоне. Украшавање бадњака представљало је посебну радост најмлађим ученицима, првацима и другацима, који су том приликом испољили највише креативности. Због актуелне ситуације са ковидом 19, ученици виших разреда, нажалост, нису могли традиционално да учествују и присуствују изложби.

   Бадње дрво остаће у холу школе до половине јануара 2021. године, символизујући Дрво Живота, Сина Божијег и употпуњујући у срцима нашим радост због Његовог доласка у овај свет. Нека нас Богомладенац Христос сачува од садашње и сваке друге болести, зла и греха. Амин.


  Вероучитељ Филип Зеленовић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар