понедељак, 14. децембар 2020.

Веронаука за основце: II разред, БОЖИЋ - ХРИСТОС СЕ РОДИ

 Божић је најрадоснији хришћански празник и на тај дан се сви радујемо и поздрављамо речима:


Христос се роди!
Ваистину се роди!

Стиже Божић, радујте се људи!

Витлејем

Витлејем је место рођења Господа нашега Исуса Христа. По заповести ћесара Августа, а за време владавине цара Тиберија Римским Царством, извршен је попис  становништва. Због тога су се Пресвета Богородица и праведни Јосиф упутили у Витлејем, место одакле воде порекло.

Библијска прича о рођењу Христовом

Пошто беше време да роди, праведни Јосиф потражи место где би се Пресвета Богородица могла породити. Пошто не беше места у гостионици јер све беше пуно због пописа, праведни Јосиф пронађе место у пећини где Пресвета Богородица роди сина свога, а Господа нашега, Богомладенца Христа и положи га у јасле са сламом.

Пастири 

Пастири су били напољу и вршећи ноћну стражу над стадом својим, препадоше се, угледавши анђеле Господње који рекоше: не бојте се; јер гле, јављам вам велику радост која ће бити свему народу. Јер вам се данас роди спас, који је Христос Господ, у граду Витлејему. И ето вам знака: наћи ћете дете повијено где лежи у јаслама. И уједанпут постаде с анђелом мноштво војника небеских, који хваљаху Бога говорећи: Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља.
ЦРКВА КОЈА ЈЕ САЗИДАНА НА МЕСТУ ХРИСТОВОГ РОЂЕЊА
Три мудраца с истока

У време рођења Богомладенца Христа, на небу се појави најсјајнија звезда икада. Три мудраца са истока - Мелхиор, Гашпар и Валтазар, добро знаше да предање каже да када се појави таква звезда на небу, да се родио Цар над царевима, па пративши звезду стигоше до цара Ирода у град Јерусалим, који не знаше ништа о рођењу Христовом,  али у коме се јавише жеља да науди маленом Христу па отуда рече мудрацима да му јаве где је Христос како би му се поклонио и даривао га. Звезда одведе мудраце до Витлејема, до пећине где се родио Христос и поклонивши му се, дароваше му:   

1. злато - зато што је цар;
2. тамјан - зато што је свештеник;
3. смирну - зато што је човек.
 

Примивши заповест од анђела да се не враћају ка Ироду, мудраци отидоше у земље своје другим путем. А цар Ирод нареди да се побију сва деца до две године старости, како би наудио Богомладенцу Христу. Али анђео Господњи, спасе Богомладенца Христа те он избегне смрт и настани се у Назарету са својом мајком Пресветом Богородицом и праведним Јосифом.

ПРОНАЂИТЕ ПУТ КОЈИМ СУ ИШЛИ МАРИЈА И ЈОСИФ

ПРЕДЛОГ ЗА ДОМАЋИ РАД: Одштампајте материјал за бојење, сечење, савијање и лепљење божићне куће-пећине и фигура у њој. При распоређивању и лепљењу фигура користите своје знање о Божићу. Други предлог је да нацрташ.

Гуча

Обичаји везани за празник Божић

Дан уочи Божића зове се Бадњи дан, односно Бадње вече. У порти (дворишту) сваког Храма уноси се слама и бадње дрво (а то је младо храстово дрво) које се освећује а затим пали, како бисмо се сетили библијске приче о рођењу Богомладенца Христа, која наводи да су пастири потпалили ватру како би се Богомладенац угрејао. Потом се у сваку кућу уноси мало бадње дрво са сламом која се поставља испод стола. Међу сламом домаћице сакривају бомбоне а деца пијучу као мали пилићи и радују се бомбонама које пронађу. 
Слама и поклони у кући на Бадње вече подсећају нас на место где је Христос рођен и поклоне које су донели мудраци.
Бадњак – храстово дрво подсећа на дрво које је Јосиф запалио у пећини кад се Христос родио. Оно означава дуговечност, топлину, мир, љубав, радост, светлост које је људима донео Исус Христос. Бадње дрво китимо бомбонама, сувим воћем и другим плодовима као знак добитка. Неки ките јелку која је исто дуговечно дрво. Око запаљеног бадњака певају се божићне песме и Божићни тропар (песма) ’’Рождество твоје’’.

БОЖИЋНИ ТРОПАР

Рођењем Твојим, Христе Боже наш, засија свету светлост разума, у којој они који се звездама клањаху, од звезде научени беху да се поклоне Теби – Сунцу правде, и да познају Тебе са висине Истока, Господе, слава теби!
На Бадње вече гостимо се посном храном јер траје Божићни пост, који престаје сутрадан после литургије. На Божић се спрема чесница, у њу ставља метални новчић као знак добитка какав је био Христос за људе.
Чесница

   Пре почетка вечери, домаћин у кући баца орахе у љусци у ћошкове, правећи знак крста и говорећи:
У име Оца, и Сина и Светога Духа!Амин.
   На сам празник Божић, пре него што црквена звона објаве почетак празничне Божићне Литургије, домаћице праве чесницу, односно погачу са орасима и сувим грожђем, у коју стављају новчић. Верује се да онај ко пронађе новчић, да ће га пратити срећа током читаве године.

Положајник

   Човек који први на Божић уђе у кућу зове се положајник. Он прилази ватру и говори:
“Kолико варица, толико парица, 
 Kолико оваца, толико јагањаца…” 
   Домаћин обавезно скромно дарива положајника с обзиром да се верује да ће се испунити све оно што је он рекао у својој песми.

Вертеп

   Вертеп је игроказ који изводе деца за Бадње вече и Божић који верно приказују библијску причу о рођењу Богомладенца Христа. Деца су обучена у костиме и најпре у Цркви а потом по насељу изводе овај игроказ а домаћини их награђују бомбонама и сувим воћем.


Бог је људима из љубави подарио свог Сина. Kако би ти данас Богу узвратио љубав и показао му захвалност?
Јерусалим

Нема коментара:

Постави коментар