Уочи празника св.Василија Великог, моја нана је правила Василицу, варијанту чеснице али са квасцем, шећером и сувим грожђем.
Правим је по једном од рецепата из Грчке. Уживајте и не заборавите да убаците новчић!
У 4 жуманца додати 240 гр шећера и две кашике воде. Мутити миксером док не постане светла и пенаста маса. Додати 150 гр омекшаног и, на коцкице исеченог путера. Мутити пола минута. Додати 3,8 дл сока од поморанџе и 1 дл брендија (може и без али повећати мало количину сока). Измешати варјачом. Умешати 530 гр брашна просејаног са кесицом ваниле, прашком за пециво и мало соде. Додати нарендану кору 1 поморанџе и 1 лимуна.
Беланца умутити па их додати смеси нежно мешајући одоздо на горе.
Излити у калуп од 26, може и 28 цм обложен папиром и пећи један сат на 180 степени. Охлађено посути прах шећером.
Мени редовно избије вулканчић на средини, надам се да вама неће:)
Грци је секу, једу и траже новчић у поноћ. Ми то чинимо ујутру.
Срећан празник!
вероучитељ Силвија Аћимовић
Нема коментара:
Постави коментар