четвртак, 14. јануар 2021.

Василопита - пита Светог Василија


   У читавој Грчкој, па и на Светој Гори, постоји обичај да се за празник Светог Василија спрема један колач који се по њему и зове Василопита. Обично на њему стоје и слова Х П што је скраћеница од хроња пола (многаја љета) или K Х скраћено од кали хроња (добра година). 

   У Василопиту се, попут наше чеснице, ставља један новчић који се тражи током ломљења, односно конзумирања овог колача. Постоје чак новчићи наменски израђени само за коришћење у василопити, са крстом и на реверсу и на аверсу кованице. 

   Деца у Грчкој Деда Мраза називају Свети Василије, и верују да им он доноси поклоне на свој празник, 1. јануара.

   рецепт:

   4 јаја

   550 гр брашна

   250 гр шећера

   150 гр путера

   кесица ванилин шећера

   кесица прашка за пециво

   прстохват соде бикарбоне

   1 децилитар коњака или брендија

   4 децилитра сока од поморанџе

   1 помораџа (кора)

   1 лимун (кора)

   за декорацију ољуштени бадеми и шећер у праху

   Одвојите беланца од жуманца. Миксером умутите жуманца са шећером и са две кашике воде. Мутите док маса не постане светла и пенаста. Уз лагано мућење додајте и путер, мало по мало. Све заједно мутите још непун минут.

   У смесу сипајте и сок од поморанџе и коњак (или бренди). Помешајте варјачом да се све сједини. Наставите са мешањем додајући брашно, ванилин шећер, прашак за пециво и соду бикарбону. Изрендајте кору 1 поморанџе и лимуна и додајте смеси.

   Беланца умутите у чврсту пену (снег), па их лагано умешајте у већ домијену масу. Све заједно излијте у калуп за печење (око 25цм пречника) који сте претходно обложили папиром за печење. Поспите по врху исецкане бадеме. Пеците око сат времена у загрејаној рерни, на 180 степени.

   Пре сервирања поспите василопиту прах шећером.

   монах Онуфрије

Нема коментара:

Постави коментар