четвртак, 28. јануар 2021.

Краљево, СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

   На Светога Саву, 27. јануара, када је, како је то приметио преподобни Јустин Ћелијски, српско име најсветије на небу од свих 365 дана у години, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” традиционално организује Светосавску академију. Од када је 1991, први пут у послератном периоду у организацији наше установе, беседу о Светом Сави говорио владика Атанасије Јевтић, низале су се истакнуте личности српске културе које су својим словом учествовале у највећем нашем сабрању и давале свој допринос у очувању светлости коју нам је Свети Сава даривао.
Ове године, услед добро познатих разлога, светосавски програм смо организовали у измењеном формату, емитујући његов садржај на званичном YоуТубе каналу Библиотеке.
Светосавску беседу У Житију Светог Саве говорио је проф. др Бошко Сувајџић, професор Филолошког факултета у Београду и председник Скупштине Вукове задужбине. Професор Сувајџић у свом делу на најлепши начин спаја управо просветну (академску) и стваралачку нит, водећи рачуна и о задужбинарству, које је од времена Светога Саве, незаобилазно у деловању знаменитих Срба.
   Светосавску химну отпевала је ученица Неда Столић, солисткиња Хора Арија, којим руководи Драгана Милићевић, професор музичке културе.

извор: kv-biblio.org.rs

Нема коментара:

Постави коментар