уторак, 2. септембар 2014.

СВЕТОСАВСКО ЗВОНЦЕ


http://www.zvonce.spc.rs/


Светосавско звонце је у својих скоро 45 година постојања, прешло пут од подлистка новина српске патријаршије ”Православље”, до најтиражнијег часописа Српске Православне Цркве. Свој пут ка деци током свих ових деценија, стрпљиво је градило васпитавајући и учећи многе генерације о нашој вери историји и традицији.
Светосавско звонце је свој пут ка деци почело давне 1967/68. године, као подлистак новина српске патријаршије ”Православље”, затим 1969.год. променило формат и 1972. године, након 5. година излажења, ”Звонце” постаје самостално и назива се православним дечјим часописом.
Одлуком Светог Архијерејског Синода ”Звонце” је препоручено као помоћно средство у настави веронауке. Саглашавајући се са препоруком Светог Синода, Министарство просвете и спорта Републике Србије је актом бр. 6-00-212/2004/06 такође препоручило да се “Светосавско звонце” користи као помоћно средство у настави веронауке.
Захваљујући иницијативи државних и помоћи друштвених структура Србије у последњих неколико година положај Цркве, њених институција, имовинско-правних питања и положаја њених посленика на њиви Господњој се увелико поправио што потврђује и горе наведени акт једног од министарстава.
”Светосавско звонце” у последњих неколико година по сваком броју бележи тираж од 30.000 примерака и самим тим је најтиражнији часопис Српске Православне Цркве. Такође се са ”Звонцем” поред основаца у Србији, сваког месеца друже и њихови вршњаци из Републике Српске као и сва српска деца у расејању која похађају веронауку при нашим православним црквама.
Доласком госпође Радмиле Мишев, за главног уредника Светосавског звонца, оно улази у нову епоху свог постојања како визуелно тако и садржајно трудећи се да има присан однос са читаоцима и блиску сарадњу са вероучитељима.
Непрекидно подстиче и награђује даровите ученике: предшколских, основних и средњих школа.
”Звонце” има велики број сарадника и активно сарађује са преко 800 вероучитеља. Такође велику подршку у свом ради има и од државних институција и организација као што локалне самоуправе: Града Крагујевца, Општине Оџаци, Општине Мали Зворник, Општине Апатин, затим Београдских општина: Раковице, Палилуле, Земуна, Врачара, Вождовца, Лазаревца, Барајева, Новог Београда, Обреновца и министарстава Владе Републике Србије: Вера, Дијаспоре, Косова и Метохије.

Нема коментара:

Постави коментар