четвртак, 2. јун 2016.

Дани Светог Јована Владимира, Бар, 3/4. јун 2016.

   Ове године се навршава тачно 1000 година од мученичког страдања Светог Јована Владимира, знаменитог диоклијског кнеза и првог словенског и српског мученика.
   На овогодишњем заседању Светог Архијерејског Сабора, говорено је о успешном току припрема прославе овог великог хришћанског јубилеја чији централни догађај је планиран за септембар месец у Бару и на који ће, поред Патријарха и епископа Српске Православне Цркве, бити позвани и поглавари, односно високе делегације, свих Православних Цркава. На Сабору је и установљен и орден светога краља Јована Владимира, који ће се додељивати исповедницима вере и страдалницима за веру.
   Као увод у ову велику свечаност овогодишње обележавање дана када се прославља празник Светог Јована Владимира у Бару се организује низ лепих догађаја 3. и 4. јуна испред Саборног храма.
   Овом дводневном догађају поред Баранске, присуствоваће и деца која иду на веронауку при Црквеним општинама са територије читаве Митрополије Црногорско-приморске. Светосавско звонце као званично гласило СПЦ за децу, учествује на овој прелепој манифестацији и за најмлађе је обезбедило вредне дарове.
   Саму организацију и реализацију овог догађаја помоћи ће и Православно спортско друштво ”Света Србија”.

   Програм дводневне манифестације:

   3. јун

9:00 – Свечана Литургија на Ратцу поводом празника на Цара Константина и Царице Јелене
19:00 – Фудбалска утакмица на градском стадиону између глумаца филма Монтевидео (Петар Васић, Ненад Хераковић, Урош Јовчић), као и Божо Зубер, Момо Оташевић и много други и играча ФК Морнар
20:30 – У Витлејемској пећини храма драмска представа “1000 година – СВЕТИ ЈОВАН ВЛАДИМИР И КОСАРА“ у режији презвитере Ксеније Милосављевић

   4. јун

9:00 – Свечана Архијерејска Литургија у Храму Светог Јована Владимира – слава храма са освештањем Крстионице и саборним крштењем.
11:30 – Креативне дечије радионице у фрескопису, иконопису, мозаику, сликању на папиру, прављење бројаница…које се дешавају у храму и крипти храма у периоду од завршетка Свете Литургије до 15 часова.
19:00 – Свечана Литија Баром
21:00 – Хуманитарни концерт испред храма (Слободан Тркуља и Балканополис)

   извор:www.zvonce.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар