среда, 1. јун 2016.

МИСИОНАРСКИ ПОДУХВАТ

   Поводом 25 година од преноса моштију Светог Владике Николаја из Америке у његово родно село и задужбину, манастир Лелић, Архијерејско намесништво тамнавско, по благослову Епископа ваљевског г. Милутина, издаје Пастирско писмо са темом "Десет Божјих заповести" схваћених, протумачених и написаних кроз перо "лелићког златоуста" 20. века.
   Архијерејски намесник тамнавски протојереј – ставрофор Митар Миловановић већ деценијама припрема и уређује Пастирско писмо за своје намесништво. Ове године верни народ, свешенство и цела отаџбина слави 135 година од рођења, 60 година од упокојења и 25 година од преноса моштију нашег Светог Николаја. Сваки дом у тамнавском намесништву, током васкршњег поста, од свог парохијског свештеника добиће Пастирско писмо, које је штампано у 11.000 примерака.
   У прологу Епископ Милутин је истакао: "Библија нам каже да је сам Бог дошао Мојсију на Синај, у густом облаку, да му преда први писани закон који је у ствари јединствени морални систем. Громови су грмели и муње севале, чистећи гору. Док се гора димила, густ облак је заклонио гору јер је сам Бог сишао на Синај и чуо се глас Његов како говори. Огњени прст Божји исписивао је на каменим плочама заповести. Ми треба да их урежемо у наше памћење и да их испишемо у својим срцима. Када би се наш пали свет држао ових заповести, мир би се зацарио на земљи, а ми бисмо били "благо Божије и народ свет" (2.Мој.19,5-6). Нека је благословен труд нашег драгог проте Митра! А ми, читајући ову књижицу, чујмо и почујмо како наш Свети Владика Николај, бистрином свога ума, тумачи ове заповести.
   Верни народ ће се још ближе упознати са Божијим заповестима које су му водиља у Царство Божије. Сваку заповест Свети Владика Николај описао је и протумачио за сваког Србина. И тежака, и сељака, и учењака... Поред заповести, прота Митар Миловановић нашао је за сходно да подсети српски народ и на великог Србина – мајора Драгутина Гавриловића. Од његовог чувеног говора и жртве за Београд и народ навршава се ове године сто година. Његова љубав, пожртвовање и оданост исказана у покличу:"Браћо, наш живот више не постоји, зато напред у одбрану и славу за краља и отаџбину", заувек је сачувана у свим војним енциклопедијама.
   Након обраћања народу Пастирским писмом, делом Светог Николаја, и примером великог Србина мајора Гавриловића, прота Митар Миловановић обратио се поруком родитељима и деци која уче и која ће учити веронауку: "Драга наша децо духовна, на часовима веронауке учите да поштујете све људе, јер нам је свима нама заједнички Отац наш небески.То је право хришћанско учење.Зато веронаука не ствара раздор и поделу међу ученицима, већ развија доброту и љубав према ближњим. Нек ваш избор буде веронаука Српске Цркве". Овим речима Пастирско писмо је упућено у све домове тамнавског намесништва, у нади и вери да ће Бог помоћи да се Срби обоже, сложе и умноже.

Нема коментара:

Постави коментар