субота, 11. јун 2016.

Додатни час Верске наставе

…“Време садашње, испуњено је припремама за почетак радова на постављању мозаика – живописа Храма у површини од 16.000 м2, изградњи иконостаса и привођења Храма његовој намени – да буде ‘нови Витлејем – место где се открива лице Божије, на коме се Христос Богочовек дарује као Хлеб Живота…, место виђења и јављања вечне светлости, …истински и живи доживљај Литургије која се у њему врши…, место зацељења свих рана на бићу српског народа и место помирења завађене браће, кроз узајамно тражење опроштаја свих од свију…., видљиви сведок Вечног међу нама, будилник савести и људској свести за вечне моралне и непролазне вредности…, објединитељ православних помесних Цркава и народа…, слава и част српског народа која се уграђује у вечни град Јерусалим…, и дар српског народа свељудској заједници.“

Протојереј др Лука Новаковић, Спомен Храм Светог Саве на Врачару у Београду, 2008.
   Један од облика посматрачке и откривачке методе у Верској настави су посете и екскурзије, а њихов највећи допринос дечјем учењу и развоју огледа се у успостављању везе између „књишких знања“ и стварности, односно искуства, стицаног у непосредној стварности, и учења у школи. У петак 10. јуна изведена је екскурзија за ученике четвртог разреда и издвојених одељења Основне школе „Академик Миленко Шушић“ на релацији Гуча – Београд – Гуча. Заједно са учитељима и вероучитељем, ученици су посетили Народно позориште, Планетаријум, Капелу Свете Петке, Храм Светог Саве, фудбалски стадион „Рајко Митић“ и Авалски торањ.

   Дружење са вероучитељем био је додатни час Верске наставе. У Капели Свете Петке на Калемегдану, сазиданој 1937. године,  ученици су посматрали живопис и добили на дар иконе Васкрсења Христовог. Шетња Доњим градом Београдске тврђаве и посматрање Горњег града, ученицима је донела сазнања о насељу на овом простору још у античко време, а посебно у време деспота Стефана Лазаревића, који је Београд посветио Пресветој Богородици. Видели су и кулу Небојша у којој су били заточени ђакон Авакум и игуман Пајсије. У Храму Светог Саве на Врачару, ученици су сазнали основне податке о етапама градње храма и купили сувенире. Током кратке посете Народној библиотеци Србије, учитељи су видели рукопис с краја XIII или почетка XIV века, са беседама византијског књижевника и борца против иконоборства, Светог Теодора Студита (759-826). Рукопис ће бити изложен до средине јуна у специјалној комори која се налази испред Централне читаонице националне библиотеке. У Музеју фудбалског клуба „Црвена звезда“, поред бројних експоната, ученици су видели и захвалницу Светог манастира Хиландар и Архијерејску грамату Епископа шумадијског Саве, додељених фудбалском клубу „Црвена звезда“ за богољубиви труд и материјалну помоћ у обнови манастира Хиландар и Драча. Поред Авалског торња, у његовој непосредној близини је свето место. Ученици су се фотографисали поред темеља за цркву- брвнару посвећену Светом деспоту Стефану Високом. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је освештао крст и обележио место за постављање темеља цркве на празник Светих равноапостолних цара Константина и царице Јелене, 3. јуна 2016. године. У близини овог светог места био је средњовековни град Жрнов, миниран 1934. године. Црква се гради по пројекту ђакона Мирослава С. Николића, дипломираног инжењера архитектуре, с циљем да исправи велику историјску неправду позивајући садашње генерације да негују своје културно-историјско наслеђе.
   Екскурзија је по оцени ученика, наставника и туристичког водича успешно организована и испунила је васпитно-образовне циљеве и задатке.

   извор:eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар