петак, 20. новембар 2015.

Освећење времена: КРСНА СЛАВА

Шта је крсна слава? То је један искључиво српски обичај. Сваки дом има свога свеца заштитника. Хришчански свеци нису никакви измишљени богови него стварне личности, који су као људи на земљи живели богоугодним животом, посветили се и у Рај ушли.
   они се моле Богу за нас на земљи и Бог из љубави према њима - зато што су они показали своју љубав према Богу - испуњава им молитве за људе.
   На дан славе се на сто постављају у част светитеља четири ствари: запаљена свећа од воска, колач од пшенице, освећено жито и вино.
   Благодарећи славама, у Србији се никад није умирало од глади. Јер су славе врло честе, а милостиња чини половину славе.

Приређено према тексту Св. владике Николаја
Свећа

Свећа је символ Бога Живога и истине којом је Христос обасјао свет.

Жито

Христос је из мрака васкрсао као што се жито, умревши, рађа за нови живот. Приносимо га у славу светитеља кога прослављамо као малу жртву. То је принос наших руку и знак наше вере у свеопште васкрсење.

Славски колач

Наше тело без хлеба не може, ни душа без Тела Христовог. То је хлеб наш свагдашњи за који се молимо, храна за душу и тело, а у исто време принос и захвалност Богу за све што нам даје.

Црно вино

Вино којим се преливају жито и хлеб је символ крви Христове, која се за нас пролила и означава: "Божје милосрђе којим се залечују ране греха."

Светосавско звонце, бр.9, 2015.

Нема коментара:

Постави коментар