уторак, 16. фебруар 2016.

ПРОМОЦИЈА 18. БРОЈА ШКОЛСКОГ ЧАСОПИСА “РАСТКО” КОЈИ ИЗДАЈЕ ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ

“Оно што у души својој човек носи, то излази на видело.”

Промоција 18. Броја часописа “Растко” одржана је 27. јануара 2016. године, у оквиру прослављања Светог Саве, у мултимедијалној сали ОШ “17. октобар”, уз присуство многобројних гостију. Пре саме промоције наставници и ученици су узели учешћа у разању славског колача.
Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства епископа Шумадијског Г. Јована. По одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић. Главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић. Стручни сарадници часописа су Марина Антонијевић, педагог школе, вероучитељ протођакон Нинослав Дирак, док је за лектуру текста задужена, професор српског језика Маја Алексић. Часопис излази два пута годишње, на дан школе 17. октобра и на Савиндан.
Честитајући свима присутним школску славу, новинари су представили часопис, и истакли су да је у овом броју објављено 38 дечијих цртежа, а сам часопис почиње 93. Писмом Учитељу Николи С. о томе: “Зашто се Христос морао родити, а не просто јавити”, Светог Владике Николаја.
У часопису се говори о родоначелнику монаштва преподобном Макарију Великом и о нашем великом научнику Милутину Миланковићу, и указујемо свима колико је његов труд на календару био велики, али нажалост није прпознат од његових савременика, као и од нас данас.
Редовни новинар - професор историје у нашој школи Нинослав Станојловић је објавио и свој текст о оснивању првих болница у Србији, што је дело и труд нашег Светог Саве.
преузми часопис:
www.eparhija-sumadijska.org.rs/download/CasopisRastko/Rastko18.pdf
Отпутовали смо до манастира Раваница, посетили Зоолошки врт “Тигар” у Јагодини, и Музеј воштаних фигура, кроз личност Његове Светост Блаженопочившег Патријарха српског Г. Павла.
Кроз рубрику занимања говорили су о позиву правника, а наш нови учитељи је кроз интервју говорио о себи и својим размишљањима, образовању, односу према нашој Светој Православној вери. Говорили су и о спорт, кроз учешће наше кошаркашке репрезентације на европском првенству, и све то заокружили ставралаштвом наших ђака, подсећајући све, да је Господ Бог позвао човека да ствара, и буде на корист, Цркви, отаџбини, школи и породици.
Овој је девета година за редом, како излази часопис, са циљем да нас везује за наше корене, и да деца оно што носе дубоко у себи искажу кроз цртеже, и текстове, у којима се свакако и пре свега налази Господ Христос.

Прођакон Нинослав Дирак, наставник веронауке
извор: Епархија шумадијска

Нема коментара:

Постави коментар