понедељак, 22. фебруар 2016.

Јован Јовановић Змај, Смиље

Са благословом Епископа бачког др Иринеја, Издавачка установа Епархије бачке Беседа штампала је прву књигу из кола Изабрана дела Јована Јовановића Змаја за децу (Библиотека Христос и деца). 
   Јован Јовановић Змај је први писац у српској књижевности који је писао поезију за децу. Уз његове песме одрастали су нараштаји од једног века, те су и његова дела умножавана кроз многа издања. Као мајка петоро деце, приметила сам међу данас доступним издањима недостатак богато илустрованог избора Чика-Јовиних песама који ће, поред свима знаних стихова, садржати и оне са богољубивим и родољубивим темама. Ове песме су прави дар и украс у српској књижевносту за децу и више су него добродошле данас када смо сведоци урушавања вредности на којима почива васпитање деце. Деца ће из њих сазнати како ваља подности невоље, помагати потребитима, радовати се животу, природи, потоку и цвету, благодарити за све, поштовати старије, волети своју отаџбину, како се молити и уздати у Бога.
   Мера којом сам се руководила при одабиру песама за ову књигу је моја најмлађа ћерка Смиљана, девојчица од шест година, ученица првог разреда, те су у избор ушле песме разумљиве том узрасту. Сигурна сам да је и Чика Јова имао на уму своју децу док је писао ове песме, а пошто се и његова најмлађа ћерка звала Смиљка, цео избор носи назив Смиље.
   Књига је богато ликовно опремљена. Илустрације су разиграних облика и живих боја, а притом се ослањају на каноне православног иконописа. Сва природа, биљке, животиње, и сама деца, осветљени су божанском светлошћу као на иконама, те на овај начин спонтано и ненаметљиво уводе децу у свет православне иконе.
   Значење архаизама и мање познатих речи објашњено је у фуснотама како би деца могла да разумеју њихово значење и на тај начин их сачувају од заборава.
   Надам се да ће ова књига допринети да и данас, међу нашом децом, заживе богољубиве и родољубиве Чика-Јовине песме. Верујем да ће их деца заволети, учити напамет, рецитовати, певушити – а кроз ове песме и молитва ће заживети на њиховим уснама.

   Злата Попов
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар