уторак, 2. фебруар 2016.

Часопис "Растко"

   Основна школа „17. октобар“ из Јагодине, је издала 17. по реду број школског часописа „Растко“. Да подсетимо часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства епископа Шумадијског Г. Јована. По одобрењу директора школе г-ђе Биљане Милановић. Главни и одговорни уредник часописа је вероучитељ Борис Милосављевић. Стручни сарадници часописа су Марина Антонијевић, педагог школе, вероучитељ протођакон Нинослав Дирак, док је за лектуру текста задужена, професор српског језика Маја Алексић. Часопис излази два пута годишње, на дан школе 17. октобра и на Савиндан.
   Промоција 17. Броја часописа „Растко“ одржана је 16. октобра 2015. године, у оквиру прослављања дана школе, у мултимедијалној сали ОШ ''17. октобар'' уз присуство многобројних гостију, између осталих и гостију из побратимљене ОШ “Светозар Тоза Марковић“ из Новог Сада, ђака, наставника и вероучитеља.
преузми везу:

ЧАСОПИС “РАСТКО” бр. 17 – ОШ “17. ОКТОБАР” ИЗ ЈАГОДИНЕ
   У оквиру промоције емитован је и спот музичког састава „Ступови“, „То се Господ уселио у ме“, који је све присутне позвао на хришћански пут покајања и литургијског живота у Христу и са Христом.
   У наставку су новинари представили часопис, и истакли су да је у овом броју објављено 46 дечијих цртежа, 105. Мисионарско писмо Светог владике Николаја: „Једној мајци о краљицама лепоте“, Житије Светих Светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова.
   У овом броју су писали и о нашем великом научнику и дипломати Михајлу Пупину.
   Професор историје у нашој школи Нинослав Станојловић је објавио и свој научни текст о једној великој књизи Милоша Црњанског „Свети Сава“, о којој и сам владика Николај пише да је ова биографије Светог Саве чаробна.
   У овом броју су представљени и наши пријатељи из ОШ “Светозар Тоза Марковић“ из Новог Сада, отпутовали смо до манастира Драче, посетили Зоолошки врт „Тигар“ у Јагодини, и Музеј воштаних фигура, кроз личност српског краља Петра И Карађорђевића.
   Кроз рубрику занимања говорили су о позиву лекара, а наши наставници и учитељи су кроз интервју говорили о себи и својим размишљањима, образовању, односу према нашој Светој Православној вери. Говорили су и о спорт, кроз учешће наше кошаркашке репрезентације на европском првенству, и све то заокружили ставралаштвом наших ђака, подсећајући све, да је Господ Бог позвао човека да ствара, и буде на корист, Цркви, отаџбини, школи и породици.
   Овој је осма година за редом, како излази часопис, са циљем да нас везује за наеш корене који су једино и искључиво са Христом и у Христу Господу нашем.

   извор: www.eparhija-sumadijska.org.rs

Нема коментара:

Постави коментар