понедељак, 1. фебруар 2016.

Народна библиотека Србије изложила Београдску крмчију

   Поводом Савиндана, Народна библиотека Србије изложила је Београдску крмчију, препис Законоправила Светог Саве насталог у 15. веку.
   Рукописна књига је исписана српскословенским језиком, специфичним и ретким типом полууставног ћирилског писма, на хартији из 1455/65. године.
   Књига је откупљена за Народну библиотеку 1943. године од Станислава Кракова, заједно са неколико вредних примерака издања старог српског штампарства.
   Свети Сава је до краја друге деценије 13. века саставио Законоправило (Номоканон или Крмчија), зборник изабраних закона, којим је уредио црквени и световни живот код Срба. До данас је сачувано једанаест преписа српске редакције Законоправила, а Београдска крмчија је један од њих.
   Препис Београдске крмчије биће изложен до 20. фебруара текуће године у специјалној комори која се налази у холу испред Централне читаонице националне библиотеке.

   Добро дошли у Народну библиотеку Србије.
    извор:  www.nb.rs

+++

   КРМЧИЈА

   Један од најкомплетнијих правних зборника у Православној Цркви је Законоправило (Номоканон) Светога Саве, познато и као Крмчија. Заслуга Светога Саве у изради законоправила за Србе састоји се углавном у избору текстова из византијских правних зборника и распореду грађе. Овај зборник је приређен пре него што је Свети Сава издејствовао самосталност Српској Цркви 1219. Када је организовао епископије у Српској Цркви, сваком епископу је дао по примерак Законоправила. Свети Сава је желео да Црква буде слободна, да владар има што мање уплива у њен рад – без обзира на то што је његов брат Стефан Првовенчани тада био српски краљ. Законоправило је коришћено и у Русији, Бугарској, касније у Румунији. Сачувано је више преписа и штампаних издања. Може се рећи да је Крмчија почетак српског законодавства.

   ЈЕЗИК

   Реч крмчија потиче од речи крма, места са кога се управља чамцем, крмани.

   извор: srpskikod.org

Нема коментара:

Постави коментар